Page arrow

Počinju Kvirinovi poetski susreti

Large monika h Monika Herceg i Ivan Šamija u Booksi
Utorak
29.05.2018.
U Sisku se od 1. do 3. lipnja održavaju 22. Kvirinovi poetski susreti u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Sisak. Susreti nose ime po zaštitniku Grada Siska, biskupu i mučeniku sv. Kvirinu, sisačkom biskupu u vrijeme cara Dioklecijana i progona kršćana. 
Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade: Plaketa sv. Kvirina, priznanje za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu, te Nagrada Kvirin za najbolju knjigu poezije autoru do 35 godina. 
Plaketu sv. Kvirina dobili su brojni ugledni pjesnici i pjesnikinje među kojima su Dragutin Tadijanović, Zvonimir Mrkonjić, Tea Benčić Rimay, Sonja Manojlović i Miroslav Mićanović. Ove godine nagrada odlazi Branku Malešu.

Predsjednik komisije Krešimir Bagić ističe u obrazloženju: "Poetički korijeni Maleševa lirskog iskustva nalaze se u tradiciji avangarde, nadrealizmu i pjesništvu iskustva jezika, a njegovo teorijsko utemeljenje u semiotici i dekonstrukciji. (...) Pjesma u Maleševoj izvedbi mistificira sam čin pisanja, usredotočuje se na fragment, pokazuje interes za obično i svakodnevno, a događa se u vrtoglavoj anagramskoj igri označitelja koja lirski govor lišava mimetizma i približava ga 'čistoj' umjetničkoj gesti. Lirski opus Branka Maleša jedinstven je događaj hrvatskoga pjesništva, jedan od onih koji se pamte i koji kulturu kojoj pripadaju čine boljom."
Branko Maleš je objavio sedam pjesničkih knjiga: Tekst (1978.), Praksa laži (1986.), Placebo (1992.), biba posavec (1996.), Trickster (1998.), Vertigo (2010.) i Mutno (2017.) Javljao se i u ulogama dramatičara, kritičara, esejista, antologičara, kolumnista i urednika.
Nagrada za najbolju knjigu poezije autoru do 35 godina dobivali su Ivica Prtenjača, Drago Glamuzina, Damir Radić, Ana Brnardić, Marko Pogačar, Branislav Oblučar, Davor Ivankovac, Goran Gatalica i drugi. Ove godine nagrada pripada Moniki Herceg za knjigu Početne koordinate.
Izbornica Darija Žilić obrazlaže: "Monika Herceg svoje pjesme gradi gotovo matematičkom preciznošću, prati mijene u prirodi i mijene u životu čovjeka. Miješaju se lirične slike iz djetinjstva i miris jeseni, prožet prizorima smrti ili nagrizanja, ugriza, uboda, izjedanja. I kao da se u tim dojmljivim analogijama mikrokozmos i makrokozmos povezuju kroz slike propasti i kraja. I kao da se unatoč općem rasapu želi zadržati neki smisao života, ocrtati neki puni krug, koncentrična kružnice, zdrava jezgra. (...) Posebno je zanimljivo kad autorica opisuje život svoje obitelji, na neočekivan način stvara atmosferu fatalnosti, jer sitni događaji iz prošlosti ili pak prirodne pojave dobivaju hiperbolički važnu ulogu, koja iznimno utječe na život ljudi i na njihove sudbine, stvarajući čuda." 
Monika Herceg rođena je u Sisku, 1990. godine. Studentica je fizike na Sveučilištu u Rijeci. Dobitnica je nagrade 'Goran za mlade pjesnike' 2017. za rukopis Početne koordinate. Ove godine dodijeljena joj je i nagrada Na vrh jezika za najbolji pjesnički rukopis autora/ica do 35 godina starosti. Monika Herceg gostovala je u travnju na Booksinoj tribini Poezija na živo, a tribinu možete pogledati ovdje.
Kvirinovi poetski susreti započet će u petak, 1. lipnja u Matici hrvatskoj Sisak u 20:00 dodjelom nagrada laureatima i razgovorima o njihovom pjesničkom stvaralaštvu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu