Page arrow

Piši mi brate, piši mi fratello!

Large 22
Subota
30.12.2006.

Ian McEwan, britanski pisac, bookeraš, autor mračnih i zaplotnjačkih priča u kojima ljubav tek ponekad pobjeđuje, našao se u središtu stvarnosne priče koja frapantno nalikuje njegovoj fikciji.

Ta stvarna priča govori o majci koja na željezničkoj postaji 1942. daje na usvajanje sina Davida začetog s voljenim, no nezakonitim čovjekom. Dvije godine kasnije žena ostaje bez zakonitog i završava s voljenim s kojim začne još jedno dijete, Iana McEwana. Godine prolaze, David i Ian piške u pijesku i odrastaju ne znajući jedno za drugo, sve dok jednog dana brat David, zidar, ne odluči pronaći svoju pravu obitelj. To mu i uspije, premda mu je novonađeni brat Ian pisac mračnih i zaplotnjačkih priča. Njih su dvojica tajili svoju vezu pred javnošću punih pet godina, no priča je procurila. David je nudio Ianu da rabeći svoj neupitni zanat ispriča priču u obličju romana, no Ian je to odbio rekavši: „Buraz, ti je napiši.“ Ili tako nekako. Dakle, proza je spremna, zvat će se Complete surrender, što je bio naslov oglasa kojim je majka Davida dala na usvajanje. 

Ian McEwan, do sudbonosnog je sustreta napisao sijaset dobrih romana. Godine 1998. dobio je Bookera za roman Amsterdam, a 2002. brata.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu