Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Per Petterson osvojio IMPAC

Large 233
Subota
16.06.2007.

Pisac Per Petterson slabo je poznat izvan matične Norveške, no ta mu činjenica nije stajala na putu do nagrade IMPAC, za koju su konkurirala mnogo poznatija imena poput Johnatana Safrana Foera, Cormaca McCarthyja i novopečenog viteza Salmana Rushdija.

Čak 100.000 € vrijednu nagradu osvojio je knjigom Ut og stjæle hester (Out Stealing Horses), koja prati reminiscencije na djetinjstvo 67-godišnjeg starca, i za koju je prošle godine dobio Independent Foreign Fiction Prize.

Petterson je kao uzor naveo zemljaka Knuta Hamsuna, dobitnika Nobela 1920, a kritičari su jednoglasni da su na Pettersona, koji više pažnje posvećuje proučavanju ljudske psihe i međuljudskih odnosa nego fabuli, utjecali američki velikani  poput Raymonda Carvera.

Godišnja IMPAC-ova nagrada dodjeljuje se za romane iz bilo kojega dijela svijeta tisakne na engleskom jeziku i smatra se jednom od najznačajnijih međunarodnih nagrada. Osim ogromnom premijom (oko 730.000 kn), ističe se i najdužom listom nominiranih na kojoj su se ove godine našla čak 138 imena.

"Kada smo ugledali Pettersonovo ime na popisu nominiranih, pomislili smo da je izvrsno naći se u društvu odabranih. Zatim je on osvojio glavnu nagradu. Zaista je bilo nevjerojatno", komentirao je Geir Berdahla, direktor Pettersonove izdavačke kuće Oktober.

I sam Petterson iznenađen uspjehom svoje knjige, nagradu je komentirao riječima: "S ovom knjigom imam osjećaj da sam dječak sa zlatnim hlačama. Svaki put kad stavim ruke u džep, izvadim zlatni dukat. To je baš cool."

Petterson, rođen 1952. u Oslu, već je bio nominiran za istu nagradu svojim romanom Til Sibir (To Siberia), a norveška verzija Out Stealing Horses osvojila je i Nagradu norveških kritičara te Booksellerovu nagradu za najbolju knjigu 2005. godine.

Više informacija o IMPAC nagradi ovdje. http://www.impacdublinaward.ie/

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu