Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

PEN protiv ksenofobije

Large sirija izbjeglice
Srijeda
09.09.2015.

Hrvatski P.E.N. centar, udruga pisaca za obranu slobode izričaja, reagirao je javnom izjavom na aktualna zbivanja u Hrvatskoj i svijetu: na koketiranje s ustaštvom i odnos Europe prema migrantima. Izjava navodi:

Protivimo se recentnom prijedlogu da ustaški pozdrav Za dom spremni postane službeni pozdrav Hrvatske vojske i osuđujemo isticanje ustaških simbola na javnim mjestima i priredbama. Upozoravamo na pojavu sve učestalijeg krivotvorenja povijesti i negiranja zločina počinjenih u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, napose u logoru smrti Jasenovcu. Osuđujemo ponašanje dijela hrvatske Katoličke crkve koji neskriveno daje potporu tim pojavama i njezinim protagonistima.

Zabrinuti smo i zbog neznanja mladih naraštaja o tom razdoblju hrvatske povijesti i njihove ravnodušnosti, čemu su razlogom udžbenici i uopće nespremnost da se o njemu objektivno i istinito govori. Izraze neoustaštva sagledavamo u širem sklopu pojave i jačanja neonacizma ne samo u dijelovima Njemačke, nego i drugdje u Europi, čija su posljedica rast ksenofobije, rasizma i novog antisemitizma. Oni su ozbiljna prijetnja realizaciji načela europskog zajedništva, otvorenosti i demokratizaciji društva.

(...)

Sa zgražanjem promatramo nehuman i brutalan odnos nekih europskih vlada prema migrantima iz Sirije i drugih, ratom opustošenih zemalja Bliskog istoka, sjeverne i središnje Afrike. Izbjeglice su podvrgnute metodama koje dijelom podsjećaju na postupke nacističkih vlasti na početku masovnih progona, među njima na upisivanje brojeva na dijelove tijela i prisilno upućivanje u sabirne logore, na onemogućavanje slobode kretanja i odlučivanja.

Sve se to zbiva pozivanjem na tobožnju ugroženost europskog identiteta i opasnost od demografskih promjena, a uistinu iza toga stoje rasizam i ksenofobija. Zabrinuti smo za sudbinu tisuća izmučenih ljudi koji u Europi vide jedinu šansu za bolji život, svoj i svoje djece. Uznemirani smo pojavom i najavom zidova između država, društvenih sredina i kultura, koje Europu i svijet žele pretvoriti u skupove ograđenih geta.

Navedene postupke i pojave odrešito osuđujemo i pozdravljamo sve inicijative političara, udruga i pojedinaca koje žele olakšati migrantsku tragediju. Europa mora njegovati otvorenost, pluralizam, multikulturalizam, koji su u temelju Europske unije, njezinih institucija i deklaracija. Podržavamo ideju zajedništva u različitosti ili – unatoč razlikama, koja se razvijala od završetka Drugog svjetskog rata.

Prihvaćanje izbjeglica velik je test za europsko društvo. Prema uzoru na sve one koji su ih pozdravili, i Hrvatski P.E.N. Centar zalaže se za njihovu socijalnu i kulturnu integraciju, u uvjerenju da su posrijedi budući građani Europe.

izvor: PEN
foto: Freedom House

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu