Page arrow

Otvoren je Zagreb Book Festival

Large h20160516012712 Sebastian Barry (Foto: Dario Grzelj / Hina)
Nedjelja
15.05.2016.
Drugo izdanje Zagreb Book Festivala otvorio je Sebastian Barry, jedan od najpriznatijih suvremenih irskih pisaca koji se dvaput našao u užem krugu za nagradu Man Booker
Na otvaranju je Barry govorio o ulozi pisca te odnosu osobne i društvene povijesti. "Te su ponekad neobjašnjive, djetinjaste i izrazito zanimljive osobne povijesti nešto važno; tu je riječ o našim precima koji su živjeli teške živote, na razne su načine bili izgubljeni, izgnani, nestali. Zašto ne posegnuti unatrag 60, 70 godina i pokušati ih iščupati iz njihove tame? Nije li to prava odgovornost pisca? Priroda je svakog moralnog imperativa da ne propustimo našu odgovornost prema njima", kazao je.
Istaknuo je kako se kao pisac i kao Irac već desetljećima upinje shvatiti što to uopće znači biti Irac: "Pisci bi trebali biti u posebnom odnosu prema svojoj zemlji, promatrati je iz zasebnog kuta kako bi mogli vidjeti baš sve što se u njoj događa. No, ja kao pisac već 40 godina 'buljim' u Irsku, pokušavajući je sagledati i još uvijek ne uspijevam. Želim biti Irac, očajno želim saznati što to znači biti Irac".

Barry je bio prvi gost glavnog večernjeg programa sedmodnevnog festivala, u kojemu će se zagrebačkoj publici do 22. svibnja predstaviti istaknuti irski pisci John ConnollyDavid ParkEoin Colfer, te dvoje cijenjenih švedskih autora, Carl-Johan Vallgren i dječja književnica Jujja Wieslander. Dio programa posvećen je najzanimljivijim ostvarenjima domaćih autora, a festival ima i bogat program radionica, prezentacija za djecu, okruglih stolova i popratnih programa. Detalji o programu mogu se pronaći na web stranici festivala.

S Barryjem će se njegovi hrvatski čitatelji na ZBF-u moći družiti i u neformalnom programu 'Irish Coffee' u utorak 17. svibnja u bistrou Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb, kada će razgovor s piscem moderirati glumac i redatelj Miran Kurspahić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu