Ponedjeljak
04.05.2015.

Otvoren 8. Subversive festival

booksaExtra_large_subversive
A+ A-
Prostori emancipacije, mikropolitike i pobune u fokusu su i filmskog i teorijskog dijela programa 8. Subversive Festivala koji će se održavati od 3. do 16. svibnja u kinima Europa, Tuškanac, Grič i KIC te na Akademiji likovne umjetnosti, Ekonomskom fakultetu, Filozofskom fakultetu i drugima. 
 
Ovogodišnji Subversive festival ugostit će preko 120 aktivista, umjetnika i teoretičara suvremene kritičke misli. Među brojnim imenima posebno se izdvajaju Vandana Shiva, indijska filozofkinja i ekofeministkinja, Kumi Naidoo, izvršni direktor Greenpeacea, Steve Keen, voditelj Škole za ekonomiju, povijest i politiku na Sveučilištu Kingston u Londonu, Ugo Mattei, profesor građanskog prava na IUC Torino, članovi Podemosa i Sirize te filmaš Joshua Oppenheimer.
 
Festival je otvoren 3. svibnja iranskim filmom Taksi Džafara Panahija, dobitnika Zlatnog medvjeda 65. Berlinalea. 
 
Uz brojne društveno angažirane i kritičke filmove, kao i predavanja, ovaj Subversive će obilježiti i predstavljanje angažirane poezije.
 
Koji sve oblici djelovanja poeziju danas čine živom? Što je subverzivno u poeziji naših dana? Odgovor na ova pitanja posjetitelji i posjetiteljice mogu pronaći od 7. svibnja u dvorani Müller kina Europa.
 
Početak Sajma angažirane književnosti 7. svibnja (dvorana Müller kina Europa) obilježava pjesničko-performativni program SubLit Caffea: PREKARIJAT vs. PLUTO & BIRO & PLUTOKRACIJA
 
Dvodnevni program hrvatskog P.E.N. centra 'Poetry Alive! Poezija i subverzija s čitanjem poezije' (8. i 9. svibnja, dvorana Müller) uz domaće predstavit će i inozemne umjetnike: pjesnikinju, urednicu i aktivisticu iz Bocvane TJ Demu, kineskog pjesnika iz Pekinga Bei Linga, albansku pjesnikinju Luljetu Lleshanku, Sarajliju Senadina Musabegovića, pjesnikinju, esejisticu i dramatičarku iz Nice Claude Ber te Tanju Bakić, Moniku Herceg, Maju Hanić, Gorana Čolakhodžića, Luku Mavretića i druge.
 
Više informacija možete pronaći na službenim stranicama 8. Subversive festivala
 
Marta Jagušt

izvor i foto: Subversive festival

***

Ovaj tekst nastao je u sklopu Booksine prakse za mlade novinare.
 
POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!