Ponedjeljak
13.05.2019.

Otvoren 12. Vrisak
Extra_large_preuzmi
A+ A-

U nedjelju je otvoren 12. Vrisak – riječki sajam knjiga i festival autora. 

Čitanjem ulomaka iz romana Vježbanje života i Leica format, voditelj programa otvorenja Vojo Šiljak ceremoniju je započeo In Memoriam Nedjeljku Fabriju i Daši Drndić – nedavno preminulim književnicima i prijateljima festivala Vrisak.

Umjetnički direktor Vriska i glavni urednik V.B.Z-a, Drago Glamuzina u svom je govoru naglasio da je ovogodišnjoj vodećoj programskoj cjelini Europom kroz knjige – Na margini: glasovi drugih i 'drugačijih' intencija potaknuti kvalitetne rasprave pod motom Pronađite sebe u pričama drugih i drugačijih. Najavio je i gostovanja inozemnih pisaca: francuskog grafičkog umjetnika Barrouxa; jamajkanskog književnika Keija Millera; slovenskog pisca Drage Jančara i glazbenika Zorana Predina; makedonskog pisca Aleksandra Prokopieva, bosanskohercegovačkog pjesnika Darka Cvijetića, beogradskog pisca Srđana Valjarevića i iz Novog Sada klasika Lászla Végela

Mladen Zatezalo istaknuo je da će se na jednom mjestu u idućih osam dana moći pronaći recentna izdanja svih relevantnih izdavačkih kuća u Hrvatskoj. Najavio je i dodjelu 15. V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman godine, koja će se drugi put održati u sklopu manifestacije.

Književnici koji su prisustvovali svečanom otvorenju bili su Veljko Barbieri, Slobodan Šnajder, Aleksandar Prokopiev i Nikola Petković, koji je i programski festivalski savjetnik.

Nakon svečanog otvorenja održana je promocija novog romana nagrađivanog hrvatskog prozaika i gastronomskog stručnjaka Veljka Barbierija. O netom objavljenom romanu Sfinga, kojim zatvara svoju splitsku trilogiju, razgovarao je s Vojom Šiljkom. Osim Sfinge, Barbieri će na Vrisku predstaviti i Veliki kulinarski kanconijer.

Osam festivalskih dana obilježit će bogat književno-umjetnički program i brojni domaći i inozemni gosti. Dvanaesti Vrisak održavat će se sve do nedjelje, 19. svibnja. Sajamski dio Festivala ostaje otvoren sve do kraja svibnja.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!