Page arrow

Opet smo poznati po bratstvu i jedinstvu

Large 52
Nedjelja
25.02.2007.

Zbirka Na trećem trgu ili Antologija nove kratke priče Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore nastala je kao potreba za kulturnim zbližavanjem bivših republika bivše nam države, a pomalo i zbog upoznavanja i druženja autora Lamije Begagić, Vlade Bulića, Ivice Ðikića, Zorana Lazića, Andree Pisac, Mime Simić, Tanje Stupar Trifunović, Marka Vidojkovića, Srđana Papića, Šejle Šehabović i Jovanke Uljarević, čije su se priče našle u zbirci. Idejni tvorac i koordinator projekta Srđan Papić okupio je urednike iz tada tri, a sada četiri države, i postavio dobnu granicu od trideset godina. Kako to obično biva na ovim prostorima, urednice Olja Savičević Ivančević, Šejla Šehabović i Jelena Angelovski pošteno su i na vrijeme odradile svoj dio posla, no dok su se sponzori odlučili uplatiti novac potreban za realizaciju projekta dobna granica u većini slučajeva više nije bila aktualna. Bilo kako bilo, na sveopće zadovoljstvo čitatelja koji su dobili odličnu zbirku kratkih priča, i autora koji su krenuli na veselu literarno-muzičku turnejicu, knjiga se napokon pojavila.

Sve je moglo biti još i bolje da je zbirka dobila medijski prostor kojeg je zaslužila, ako već ne zbog kvalitete, onda barem poradi pokušaja zbližavanja kakvog već sedamnaest godina nije bilo. Ipak, nikad nije kasno. Kako saznajemo, Amerikanci su prepoznali ono što mi nismo pa je ugledni časopis Sveučilišta u Oklahomi World Literature Today za svoj ožujsko-travanjski broj objavio pozitivnu recenziju antologije, a osvrt je napisala Sibelan Forrester, profesorica na Swarthmore Collegeu. Prema riječima Srđana Papića, osim što je Forresterova uspjela prepoznati sve ciljeve kojima su se Papić i urednice vodili dok su sastavljali antologiju, ona pokazuje i zapanjujuće dobro poznavanje jezičnih prilika i dijalektalnih osobitosti u regiji, vjerojatno poradi toga što je podrijetlom Ruskinja. Uz recenziju je objavljena i priča Jovanke Uljarević Posjeta (naravno, u engleskom prijevodu) te preporuka za priču Čarapa Enesa Halilovića.

Djelić atmosfere iz antologije mogli ste osjetiti na promociji u Booksi, a nije da vam nismo predstavili i zbirku priča Olje Savičević Ivančević Nasmijati psa. Popravljači gradiva, obratite se našem ljubaznom osoblju za pomoć.

I za kraj, predlažemo redovito čitanje američkog časopisa www.worldliteraturetoday.com  koji nam možda opet ukaže na to što se dobrog dešava na našim prostorima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu