Page arrow

Od Nigerije do Brazila preko Francuske

Large beigbeder Frédéric Beigbeder (Foto: ActuaLitté / Wikipedia)
Ponedjeljak
27.08.2018.
Nakon što smo prošli tjedan napravili izbor domaćih autora i autorica s ovogodišnjeg Festivala svjetske književnosti (od 2. do 8. rujna), ovaj vam tjedan predstavljamo selekciju stranih snaga. Kao i u prošlom popisu, i ovdje smo izostavili najveće zvijezde – pretpostavljamo da Olgu Tokarczuk, Davida Grossmana i Richarda Flanagana ionako nećete propustiti! 
Umjesto najpoznatijih, donosimo vam autorice i autore koji su nam naprosto najzanimljiviji, bilo zato što su mladi, inovativni ili naprosto spaljeni (pogledaj pod Beigbeder). Uz informacije o autorima možete pročitati gdje ih možete vidjeti i u kojem terminu.
Francesca Cricelli
Pjesnička večer, Gradska knjižnica Marka Marulića, Split, srijeda 5.9. u 19:00
Iskustvo Pessoe, Kulturni centar Mesnička, Zagreb, četvrtak 6.9. u 21:00
Jedan je novinar Francescu Cricelli opisao kao "kći rođenu u strasnom susretu Brazila i Italije". Osim u svojim dvjema domovinama, Cricelli je živjela u Maleziji, Španjolskoj, Indiji i Meksiku. Studirala je novinarstvo, politologiju i prevoditeljstvo u Firenzi i São Paulo, a najviše se bavi poezijom i prijevodom – na portugalski je prevela, među ostalima, Piera Paola Pasolinija i Elenu Ferrante.
Frédéric Beigbeder
Razotkrivanje, Kino Europa, dvorana Müller, Zagreb, subota 8.9 u 21:00
Bonvivan, pripovjedač, dendi, televizijski voditelj, nekad žestoki partijaner, danas brižni otac – Frédéric Beigbeder nositelj je mnogih naoko oprečnih identiteta i načina života. Živopisni Francuz prava je zvijezda i zanimljiv autor koji se u novom romanu Život bez kraja (OceanMore, 2018.) bavi ni više ni manje nego besmrtnošću. 
Osim kao pisac, u književnom je polju aktivan i kao kulturtreger. Tako je, primjerice, pokrenuo dvije književne nagrade – Le Prix de Flore za fikciju i Le Prix de Sade za pisanje o erotici. Poznat je i po organiziranju odličnih partija po Parizu – čak i ako vam se ne sviđa njegova proza, navratite, zabava zajamčena! 
Antonio Ortuño
Literarna ćakula, Gradska knjižnica Marka Marulića, Split, četvrtak 6.9. u 19:00
Razotkrivanje, Kino Europa, dvorana Müller, Zagreb, subota 8.9 u 19:30
Iz Meksika nam dolazi romanopisac i kratkopričaš Antonio Ortuño. Debitirao je 2006. godine romanom El buscador de cabezas (Lovac na glave), koji je časopis Reforma proglasio jednim od najboljih prvijenaca godine u Meksiku. Četiri godine kasnije britanski magazin Granta proglasio ga je jednim od najboljih mladih pisaca na španjolskom jeziku. Ortuño je, dakle, dečko koji je ispunio (i ispunjava) očekivanja koja je književna zajednica stavila pred njega prije kojih desetak godina, a na FSK će pričati i o hrvatskom izdanju romana Spaljeni (Fraktura, 2018.) 
Chigozie Obioma 
Razotkrivanje, Kino Europa, velika dvorana, Zagreb, utorak 4.9. u 21:00
Ovaj mladi (1986.) Nigerijac jedan je od najvažnijih svjetskih pisaca svoje generacije. Za roman Ribari (Hena com, 2016.) dobio je nagradu Oppenheimer, a ušao je u finala nagrada Edinburškog festivala te Man Bookera. Osim toga, roman je American Library Association proglasio jednim od pet najboljih romana proljeća 2015. Napomenimo i da su Ribari, nakon što su se našli na popisu za Bookera, uzburkali literarne duhove. Pisac Percy Zvomuya napisao je da je Obiomina knjiga na popis stigla iz geopolitičkih razloga, dok je nigerijski pisac Obinna Udenwe branio njenu književnu vrijednost. S obzirom da je Obioma i predavač na Sveučilištu u Nebraski, ne sumnjamo da pred njim stoji uzbudljiva književna karijera. Svakako posjetiti!
Gaëlle Josse
Razotkrivanje, Kino Europa, dvorana Muller, Zagreb, utorak 4.9. u 19:30
Gaëlle Josse je francuska pripovjedačica i pjesnikinja. Za roman Posljednji čuvar Ellis Islanda (Fraktura, 2018.) dobila je Nagradu Europske unije za književnost, a 2016. je dobila i titulu Viteza umjetnosti i književnosti. Osim književnih uspjeha, impresionira i ostatak njenog životopisa – diplomirala je novinarstvo, kliničku psihologiju i pravo, a osim toga vodi radionice pisanja za mladež i odrasle te glazbene slušaonice.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu