Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Objavljeni dobitnici nagrade Quill

Large 352
Ponedjeljak
10.09.2007.

Nagrade Quill koje se dodjeljuju od 2003. godine jedinstvene su u literarnom svijetu jer, riječima organizatora, spajaju populistički senzibilitet i holivudski glamur. Dodjeljuju se u 19 popularnih kategorija uključujući ljubić, biografiju i strip, a dosadašnji dobitnici uglavnom su bili autori koji su bili pri vrhu raznih prodajnih top lista jer pobjednike biraju čitatelji, knjižari i knjižničari.

Dodjela nagrada Quill jedina je ceremonija u književnom svijetu koja se prikazuje na televiziji (prenosi je NBC), što dodatno učvršćuje njezin mainstream status.

Iako inzistiranje na populističkoj prirodi nagrade kvari njezin dojam, ipak bismo većinu dobitnika Quilla preporučili čitateljima, posebno onima neodlučnima.

Nagradu za najbolju fikciju osvojio je Pulitzerom i James Tait Black Memorialom nagrađeni roman The Road, Cormaca McCarthyja.

Bivši američki potpredsjednik Al Gore drugi će put za redom primiti nagradu za najbolje djelo u kategoriji Povijest/Aktualnosti/Politika. Prošle godine nagradu je osvojio knjigom o ekologiji Neugodna istina, dok će je ove godine primiti za knjigu The Assault on Reason u kojoj dokazuje neučinkovitost Bushove administracije.

Nagrada za najbolji prvijenac ide u ruke Diane Setterfield, za roman The Thirteenth Tale: A Novel koji je sam po sebi, tvrdi žiri, oda pripovijedanju priča.

Među nagrađenima našli su se još Nora Roberts za ljubić Angels Fall i Kevin Young /naslovna/ za zbirku poezije For the Confederate Dead.

Potpuni popis dobitnika i nominiranih pročitajte ovdje, a na ovom linku do 10. listopada možete između 19 dobitnika Quilla birati onog koji će se okititi laskavom titulom knjige godine.

Ceremonija dodjele nagrada održat će se u Lincoln centru u New Yorku, 22. listopada.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu