Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

O delikatnosti i erotskim potencijalima

Large foenkinos
Srijeda
02.09.2015.
Nakon svečanog otvaranja festivala u 20:00, u velikoj dvorani Kina Europe Seid Serdarević će nas upoznati s francuskim književnikom Davidom Foenkinosom
Prvu stvar koju ćete vjerojatno saznati o Foenkinosu jest da je glavnu ulogu u ekranizaciji njegovog romana Delikatnost odigrala ekskluzivna Audrey Tautou, koja navodno pristaje tek na jednu ulogu godišnje. No, ovo je i prilika da saznamo što je još za ovog autora vrijedno reći.  
Washington post hvali Foenkinosa jer je u spomenutom romanu uspio spojiti tragičnu ljubavnu priču s dostatnom dozom humora što ga približava šarmu komičnih 'woodyallenovskih' ljubavnih neuroza. S druge strane, zamjera mu se površna karakterizacija glavne junakinje, čijem je izgledu, pak, posvetio puno pažnje. 
U svakom slučaju, ovaj mu je roman priskrbio devet književnih nagrada, a film u režiji njegovog brata Stephanea Foenkinosa, za kojeg je sam napisao scenariji, nominiran je za nagradu César.
David Foenkinos rođen je 1974. u Parizu, dosad je objavio petnaest romana i jedan kazališni komad. Djela su mu prevedena na četrdeset jezika, a svjetsku je slavu stekao trećim romanom O erotskim potencijalima moje žene.

Na festivalu će sudjelovati i na tribini Pop-kultura kao nadahnuće Etgarom Keretom i Reinhardom Kleistom u petak u 21 u dvorani Müller.

Lina Gonan
Izvor: The Washington post, FSK
Foto: ActuaLitté

***

Ovaj tekst nastao je u sklopu Booksine prakse za mlade novinare.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu