Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Novinarstvo ne damo!

Large 52113254 2207534755972224 6584140197108121600 n Foto: Hrvatsko novinarsko društvo Facebook
Četvrtak
21.02.2019.

Hrvatsko novinarsko društvo organizira prosvjed 2. ožujka u 12.05h ispred Novinarskog doma povodom ugrožavanja novinarsih sloboda. Izjavu s Facebook stranice prenosimo u cijelosti:

Nema slobodnog društva bez slobodnih novinara. A sloboda novinarstva i sloboda govora ozbiljno su ugrožene – brojnim tužbama, političkim pritiscima, prijetnjama, zahtjevima oglašivača, ugrožavanjem profesionalnih prava, nepoštivanjem zakona, ali i lošim zakonskim okvirom, izostankom medijske politike.

Medijski prostor karakterizira premreženost političkih i korporativnih interesa, netransparentnost vlasništva, marketing umjesto novinarstva. Novinarima se brani da slobodno rade, egzistencijalno ih se ucjenjuje, tuži kada pišu istinu.

Tražimo održivu medijsku politiku i pravni okvir kojim se štiti neovisnost i sloboda novinarske profesije. Medijski sustav u kojem se ostvaruje javni interes.

Jer bez novinarskih sloboda nema ni vaše slobode. Bez novinara ne biste znali tko krade vaš novac, vaše plaže, vaše šume.

Novinarstvo je javno dobro.

I zato, 2. ožujka u 12.05 ispred Novinarskog doma. Ponesite zviždaljke.

OTELI STE MEDIJE,

NOVINARSTVO NE DAMO!

Prethodno smo pisali o organizacijama koje su se uključile u bojkot HRT-a odbijajući sudjelovanje u njegovu programu, a sada se bojkotu na isti način pridružilo i Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR).

Iz društva ističu kako HRT sustavno unizuje položaj redateljica i redatelja, zakida na autorskim pravima, ne poštuje kvote neovisne produkcije, ne proizvodi sadržaje za djecu i mlade, čime čini neopisivu štetu audiovizualnoj industriji i hrvatskoj kulturi u cjelini, a svojim bojkotom žele potanuti spašavanje javnog servisa.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu