Page arrow

Novi ljetni hit - 'The Manny'

Large 237
Ponedjeljak
18.06.2007.

Ako ste čitali Weisbergeričinog Vraga koji nosi Pradu (ili možda gledali istoimeni film) i ako vam se roman svidio, te ako ste vični engleskom jeziku, ovoljetna knjiga za vas je The Manny.

Prvijenac autorice Holly Peterson (za kojeg je dobila milijun dolara predujma!) nastao je na temelju članka objavljenog u The New York Timesu 2002. godine. U tom članku Petersonica piše o tome kako je na Upper East Sideu u modi zapošljavati muške dadilje (dadiljane?) koji mamine sinove upoznaju sa životnim istinama o sportu i djevojkama, što je nešto čemu ih ne uče u školama i u čemu podbacuju njihovi prezaposleni očevi.

Ako vas je ovo kojim slučajem podsjetilo na ambijent Kućanica, na pravom ste putu. I ova je knjiga, kao i Vrag nosi pradu, škiljenje kroz ključanicu u visoko društvo glamura, fashiona, lijepih preplanulih i nabildanih muških tijela i ženske dokolice. Uz to bavi se i svakodnevnim problemom žene i majke koja ima vozača s Jamaice, krojača iz Hong Konga, sluškinju po imenu Wong, dadilju s Filipina i sve što joj u životu treba je jedna muška dadilja koja će popuniti prazninu o kojoj smo maločas govorili.

Izdavačka kuća koja je u skici romana prepoznala momentalni hit i platila milijunček je Dial Press, a da knjiga Holly Peterson, Emmyjem nagrađene producentice ABC Newsa koja u slobodno vrijeme piše za The New York Times, Harper's Bazaar, Talk i Newsweek, nije isprazno blebetanje već duhovito, ironično i zabavno štivo zaključili smo iz trailera(!) za knjigu koji smo pronašli na nezaobilaznom YouTubeu.

Neka vas ovo ne zavede na krivi put. Nije dovoljno imati samo dobru ideju i malo spisateljskog talenta, dobro je i kad vam je otac Peter G. Peterson, ministar gospodarstva u Nixonovoj vladi koji će se za mjesec dana podebljati za 1.9 milijuna dolara kad kompanija The Blackstone Group u čijem je formiranju sudjelovao prije 20 godina izađe na burzu. A ni Petersonica nije baš neumrežena, bez veza i poznanstava. No, svejedno, nitko vas ne sprečava da trailer za svoju knjigu stavite na YouTube, pa tko zna tko će ga primijetiti. Možda neki od naših dobro umreženih ministara. Pa to javite i nama.

O snimanju spota za The Manny čitajte u The New York Timesu, u rubrici Fashion & Style.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu