Page arrow

Nova nagrada, stara ekipa

Large 85
Ponedjeljak
09.04.2007.

Laureata nagrade teške 40.000 zelembaća bira žiri sastavljen od trojice članova PEN-a, a dodjeljuje se istaknutom živućem američkom proznom autoru. Bellowljeva udovica Janis Bellow bila je ovogodišnja članica žirija, te je izjavila: "Saul Bellow bio bi jako zadovoljan izborom Philipa Rotha, a ja sam, naravno, oduševljena ovom nagradom koja je velika počast za mog supruga."

Philip Milton Roth danas ima 74 godine i jedan je od najnagrađivanijih američkih autora. Dva njegova romana nagrađena su National Book Awardom, a dva su osvojila National Book Critics Circle nagradu. Triput je osvojio PEN/Faulknerovu nagradu (Operation Shylock, The Human Stain i Everyman) te Pulitzerovu nagradu 1997. romanom American Pastoral. Književni kritičar Harold Bloom proglasio ga je jednim od četvorice najvećih živućih američkih pisaca uz Thomasa Pynchona, Dona DeLilla i Cormaca McCarthyja.

Osim što je prijateljevao sa Saulom Bellowom, Roth smatra da Bellow zajedno s Williamom Faulknerom predstavlja stup američke književnosti 20. stoljeća, a njegov roman The Adventures of Augie March smatra najvažnijom knjigom objavljenom na engleskom jeziku u drugoj polovici 20. stoljeća.

“To tvrdim”, rekao je Roth, “ne zato što se divim njezinoj literarnoj vrijednosti, nego zato što je više od bilo koje druge knjige tog razdoblja utjecala na veliki broj izvrsnih romanopisaca, ne samo u Americi, nego diljem svijeta. Kako bih mogao biti išta drugo nego oduševljen što primam nagradu koja nosi ime Saula Bellowa?"

Ova nova PEN-ova nagrada dodjeljivat će se svake dvije godine, a svojom donacijom omogućila ju je književnica Evelyn Stefansson Nef.

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu