Page arrow

Nova Libra Libera

Large libra libera 33
Utorak
07.01.2014.

U novoj Libri Liberi bave se akceleracionizmom, fenomenom koji je uveo Benjamin Noys kako bi identificirao tendenciju kod postšezdesetosmaških mislilaca koja je stremila okretanju kapitalizma protiv njega samog. U sklopu ovog temata prevedeni tekstovi pokušavaju odgovoriti na pitanja zašto je dio ljevice terapiju za svoju melankoliju potražio na kauču Nicka Landa, utemeljitelja, apologeta i prvosvećenika britanskog akceleracionizma. Land je utjecao na Raya Brassiera i Iaina Hamiltona Granta, filozofe koje se običava klasificirati kao prominentnije predstavnike spekulativnog realizma, baš kao i na Robina Mackayja, urednika časopisa Collapse, vrlo važnog okupljališta priloga suvremenoj filozofiji.

Drugi blok posvećen je teoretičarki Gayatri Chakravorty Spivak. Ova feministkinja, marksistkinja, dekonstruktivistkinja koja će za sebe reći da je modernistkinja, ipak je poistovjećena s poststrukturalizmom. Libra donosi uvodni tekst Slavena Crnića i prijevode Spivakinih tekstova Razmišljajući o Edwardu Saidu: stranice iz memoara te Kultura: Situiranje feminizma.

Temat o konceptualnoj književnosti otvara tekst Kennetha Goldsmitha, američkog pjesnika, urednika i pokretača mrežnog arhiva za avangardnu umjetnost UbuWeb, te dva intervjua s njim. Primjere konceptualne književnosti Vanesse Place, Roberta Fittermana i Sophie Calle obrađuju Blake Butler, Thom Donovan, David L. Ulin, Lauren O’Neill-Butler i Sara Bremen.

Libra Libera 33 odsjela je na ovoj adresi.

izvor: kulturpunkt
foto: Paul Gorbould

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu