Page arrow

Nikoli Petkoviću nagrada tportala

Large 1002542 Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić
Ponedjeljak
03.06.2019.

Dvanaesta književna nagrada tportala za najbolji hrvatski roman dodijeljena je Nikoli Petkoviću za roman Put u Gonars u izdanju Profila.

"Drago mi je da ste prepoznali ako ne nužno literarnost romana, a naravno ima i toga u njemu, onda onaj moment u knjizi kada se sve vrijednosti relativiziraju i kad se koncentracijski logori prikazuju kao zabavišta. U pisanju ovog romana vodio sam se Waltom Whitmanom koji je rekao da u ratu nema pobjednika jer svi nešto izgube. Išao sam iz perspektive malog čovjeka koji uvijek, a reći ću to na čakavskom, na*ebe", rekao je Nikola Petković prilikom primanja nagrade.

"Roman Nikole Petkovića Put u Gonars upućuje čitatelja u određeni zavičajni prostor i neposrednu prošlost, u vrijeme stradanja, prijepora i nesporazuma, događaja koji su dobili pripovjedača koji im daje novi sadržaj i kontekst. Osjećaj da pouzdanih svjedoka nema jest mogući autentičan prostor pisanja romana koji tematizira traume vremena, spašavanje vlastite egzistencije, svoga i života drugih", naveo je žiri u sastavu: književna kritičarka Katarina Luketić, urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, kazališni redatelj Ivica Buljan te književna prevoditeljica i predsjednica žirija Ursula Burger.

"Ako smo bilo što naučili iz rasprave o korisnosti i štetnosti historije za život, onda je to naputak da povratak u prošlost nije put otkrivanja zaboravljene ili izgubljene istine nego jedini način da shvatimo sadašnjost, svakodnevicu, suvremenost, da razumijemo i otkrijemo vlastitu ulogu i mjesto u svijetu u kojem živimo. Razotkrivajući odnose moći jednoga mučnog vremena, jezik romana Put u Gonars ima performativnu moć da konstruira različite identitete nastojeći otkriti i reprezentirati složenu mrežu odnosa, uloga, gubitaka i poraza, zločina i krivnje… Ili jednostavno preživljavanja! Romanu bismo kao dodane vrijednosti upisali humor, vještinu kombiniranja različitih jezičnih registara i pripovjednih strategija, pronalaženja načina da se posredno o logoru govori (kao odgovor na ono vječno Adornovo pitanje) kroz šutnju o logoru, atmosferu i događaje na mjestu njezine odsutnosti (Bakar)", izjava je žirija.

Podsjetimo, u finalu nagrade našli su se i Julijana AdamovićDivlje guske (Hena com), Kristina GavranGitara od palisandra (Disput), o kojemu je pisao Ivan TomašićIvana ŠojatEzan (Fraktura d.o.o.) te Zoran ŽmirićPacijent iz sobe 19 (Hena com), o kojemu je pisala Luca Kozina.

Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008., a prošle je godine najboljim romanom proglašena Lisica Dubravke Ugrešić, u izdanju Frakture.

Više informacija: tportal.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu