Page arrow

Nema ljubavi na portalu

Large bb4dfeb707508ddff800b841e39657d4 Mr. Bennet, Pride and Prejudice (1995)
Srijeda
13.02.2019.

Uredništvo portala ovih se dana ambiciozno dalo u kopanje arhive književnih kritika ne bi li vam preporučilo najbolje prošlogodišnje ljubavne romane, pjesme pa čak i zbirke priča. Odlučili smo spojiti ugodno s korisnim jer što zaljubljeni više vole raditi ovih veselih dana nego čitati, a što urednici više vole od prigodnog kopanja po arhivi?

S mnogo entuzijazma potragu smo započeli među romanima, uvjereni da ćemo pronaći ljubavne priče kojih bi se Ponos i predrasude postidjeli. Suprotno očekivanjima, arhiva nas je dovela do romana koji se bavi utjecajem nestanka kulturnog prostora Jugoslavije, romana-putopisa koji se bavi pitanjem što nam se dogodilo 90-ih da smo danas završili ovako kako jesmo,  romana-zagonetke s elementima fantastike i magijskog realizma smještenog u tranzicijski poharano postindustrijsko središte; tu je roman-rečenica od 90-ak strana koji opisuje iskustvo izbjeglištva, pa naposljetku i SF roman u kojemu je Jugoslavija postala jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, da nabrojimo samo neke. Sjajni romani jedan za drugim, ali snažnoj ljubavnoj priči ni traga. Ostali smo kratkih rukava, a Jane Austen smije se našoj naivnosti.

Obeshrabreni, potragu smo nastavili među pjesničkim zbirkama, jer nigdje toliko ljubavi kao u stihovima, valjda. Praksa, naravno, pokazuje drukčije pa vam preporučiti možemo pjesničku zbirku o problemima ženskosti i tjelesnosti te načetom ženskom tijelu, zbirku fokusiranu na iskustvo života i smrti, stihove o smrti kao sveprisutnoj sili, stihove o turobnom duhu vremena, te o ljudskoj prirodi i praksi zla. Mnogo materijala za Kanconijer.

Sreću smo na kraju odlučili potražiti među zbirkama priča. Kao najbolje u prošloj godini pokazale su se one koje se bave problemima starenja, muško-ženskih odnosa i marginalizacije osoba starije životne dobi, jedan hommage Americi i njenoj kulturi, priče o odnosu umjetnosti i suvremenog svijeta, granicama i mogućnostima jezika te nestalnosti i nedorečenosti identiteta, priče o problemima koji su odavno trebali biti riješeni, i naposljetku sedam priča o ženama-ubojicama. Odobrila Flannery O'Connor.

Naša potraga za naslovima s ljubavnom tematikom (u užem smislu!) nije bila osobito uspješna, no ipak smo vam preporučili 15 izvrsnih naslova koje su naši kritičari u protekloj godini pohvalili. Izgleda da za ljubav (bar kad je u pitanju književnost) na ovim prostorima nema puno mjesta. Autore očigledno zanimaju neke druge teme. A koje su to, prosudite sami!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu