Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Nagrade Mirka Kovača

Large ki 'Kratki izlet' (r. Igor Bezinović, 2017.)
Ponedjeljak
01.10.2018.
Rovinjska kulturna manifestacija Dani Mirka Kovača održana je po peti put. Dani su trajali od četvrtka, 27. rujna, a zatvoreni su u subotu, 29. rujna, uz svečanu dodjelu Nagrade Mirka Kovača u četiri kategorije – za najbolji roman, za najbolju knjigu eseja ili publicističku knjigu, za najbolji scenarij snimljenog filma i za najbolje djelo mladoga autora. 
Najboljim je romanom proglašen roman Me'med, crvena bandana i pahuljica Semezdina Mehmedinovića (Fraktura), koji je osvojio i Nagradu Meša Selimović. Prije toga se našao i na širem popisu tportalove nagrade za roman godine, a krajem prošle godine bio je finalist Nagrade Fric. Mehmedinovićev je roman zapažen i hvaljen, a kritičar Vladimir Arsenić je napisao da je "odličan primer suštinskog nepoverenja u tekst i apsolutnog prepuštanja njegovim čarima (...) Radi se o strašnoj i divnoj knjizi, tekstu koji je veličanstven u svom slavljenju pisanja i uzvišen u prikazu patnje svakodnevnice. Radi se o knjizi s kojom se treba suočiti i kao pisac i kao čitalac." 
Proleće se na put sprema Bojana Krivokapića (Red box) najbolje je djelo mladog autora. Baš kao i Mehmedinović, i Krivokapićev je roman već konkurirao za književnu nagradu, i to NIN-ovu. Osim toga, autor je dobijao nagrade za prozu Ulaznica (2011), Đura Đukanov (2012) i Edo Budiša (2014), a 2013. je dobio Maka Dizdara za poeziju. S obzirom na njegovo godište (1985), možemo s pravom reći da se radi o jednom od perspektivnijih mladih autora regije. 
Za najbolju je knjigu eseja nagrađen Svetislav Basara za naslov Pušači crvenog bana (Laguna). Autor sad već kultne Fame o biciklistima (1988) u knjizi s podnaslovom 'Smešna strana propasti Srbije' piše o diktaturi, Vučiću, Dobrici Čosiću i drugim poticajnim likovima i pojavama kojima se, bit će, lakše smijati iz susjednog dvorišta. U svakom slučaju, hrvatski čitatelj za knjigom  može posegnuti kada mu eskapada vlastitih kulturnih i političkih elita zasite interpretativne mehanizme.
Finally, najboljim je scenarijem proglašen Kratki izlet Igora Bezinovića i Ante Zlatka Stolice (Studio Pangolin). Ovu je filmsku obradu Šoljana publika uglavnom dočekala raširenih ruku, no moglo se čuti i drugačijih mišljenja – primjerice, da je riječ o filmu koji su radili hipsteri za svoje prijatelje hipstere, da parafraziramo Facebook status mladog filmskog kritičara V. Z. Što je doista posrijedi, morat ćete prosuditi sam. 
Žirirali su i nagrade od 5.000 eura dodijelili Vlaho Bogišić (predsjednik), Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavićević i Dragan Radulović
info: Dani Mirka Kovača

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu