Page arrow

Nagrade Commonwealtha

Large 187
Utorak
29.05.2007.

Na Međunarodnom književnom festivalu Calabash na Jamajci proglašeni su dobitnici 21. Commonwealthove nagrade za djela pisana engleskim jezikom.

Dobitnik glavne nagrade za 2006. godinu je novozelandski autor Lloyd Jones. Njegov roman Mister Pip govori o učitelju koji čitanjem ulomaka iz Velikih očekivanja Charlesa Dickensa podučava seosku djecu na jednom otoku na Pacifiku. Roman je na području Novog Zelanda i Australije objavljen prošle godine, a ove godine bit će objavljen u najmanje šest zemalja. Jones, koji živi u Wellingtonu, drugi je Novozelanđanin koji je osvojio ovu nagradu rezerviranu za autore komonveltskog svijeta (1989. osvojila ju je Janet Frame svojim romanom The Carpathians). Ovogodišnji pobjednik nagrađen je iznosom od 10 000£ i 11-mjesečnom rezidencijalnom stipendijom 'Creative New Zealand Berlin Writer' u Berlinu.

Nagradu u drugoj kategoriji, za najbolje debitantsko djelo, osvojio je Kanađanin D.Y. Bechard romanom Vandal Love, koji prati priču o nekoliko generacija francusko-kanadske obitelji pogođene prokletstvom koje uzrokuje da im se djeca rađaju kao divovi ili kržljavci.

Nagrada rezervirana za pisce iz zemalja Commonwealtha dodjeljuje se već 21. godinu zaredom djelima napisanima na engleskom jeziku, a osvojili su je autori poput V.S. Naipaula, Margaret Atwood, Vikrama Setha i Petera Careyja. Prošle je godine u kategoriji za najbolju knjigu trijumfirala Late Grenville, za svoje djelo The Secret River, dok je najboljim debitantskim djelom proglašen roman Suspended Sentences: Fictions of Atonement Marka McWatta.

Nagrada je podijeljena na četiri kategorije: Afriku, Kanadu i Karibe, Europu i Južnu Aziju te Jugoistočnu Aziju i Južni Pacifik, a svaki od njih na dvije potkategorije: za najbolje djelo i najbolje debitantsko djelo. Od te četiri kategorije, odabiru se dva pobjednika, koji se zatim, s pobjednicima iz ostalih kategorija, natječu za glavnu nagradu.

Cilj ovog festivala je promocija kvalitetnih anglosaksonskih autora sa svih krajeva svijeta.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu