Ponedjeljak
20.11.2017.

Nagrada 'temeljito iščašenom' djelu
Extra_large_herzog_kinski
W. Herzog i K. Kinski (Foto: Andrés Fevrier / Flickr )
A+ A-
Nagradu Janko Polić Kamov, koju Hrvatsko društvo pisaca dodjeljuje za najbolju inovativnu knjigu objavljenu u Hrvatskoj, ove je godine osvojio Zoran Roško za roman Minus sapiens
 
U finalu su se uz Roška našli Slađana Bukovac (Stajska bolest), Damir Karakaš (Sjećanje šume), Kristian Novak (Ciganin, ali najljepši) i Martina Vidaić (Tamni čovjek Birger).
 
Riječima žirija (u sastavu: Nikola Petković, Boris Postnikov, Ivana Rogar), "već od uvodnih rečenica Minus sapiens predstavlja 'eksperimentalno-čitalački trip' koji nema smisla uspoređivati s domaćom književnom produkcijom, a radi se o duhovitom, temeljito iščašenom i jedinstvenom djelu."
 
Roško je primio nagradu u riječkoj knjižari Ex Libris 17.11., na Kamovljev rođendan. Zahvalio je svom izdavaču Nakladi OceanMore na povjerenju i dodao: "Osjećam se kao autsajderski pisac. No, kako ovaj roman iskače iz naše uobičajene produkcije, Nagrada Kamov je valjda jedina koju sam i mogao dobiti."
 
U Booksi je Roškova nagrada izazvala salve oduševljenja i negodovanja. Struja predvođena arhivarom F.B.-om slavi "najbolji domaći roman u zadnjih par desetljeća" dok pobunjenici na čelu s kritičarem Ivanom Tomašićem mrmljaju da je riječ o ambicioznom, no neuspješnom eksperimentu
 
Baš kad je u Booksi konačno zavladalo primirje nakon Dylanskih nemira, eto novih sukoba. U svakom slučaju, čestitke Rošku!
POVRATAK NA VRH STRANICE