Page arrow

Nagrada 'Ljubavnom romanu'

Large ljubavni Foto: Robert Agthe / Flickr
Utorak
12.06.2018.

Berlinski centar za međunarodnu kulturnu razmjenu Haus der Kulturen der Welt ove je godine nagradu Internationaler Literaturpreis 2018 dodijelio Ivani Sajko za njen Ljubavni roman. Osim autorice, nagrađena je i njena prevoditeljica na njemački jezik, Alida Bremer.

Prema obrazloženju žirija, "Ljubavni roman govori o svijetu u agoniji, načinu kako politički sustavi zadiru u privatne živote, izlažu ljude pritisku i polagano truju ono osobno i intimno. (...) S nekoliko fino usmjerenih poteza Ivana Sajko iscrtava podroban politički tablo i dovodi svijet u komorno-dramski narativni prostor svog romana. (...) Snažne riječi Ivane Sajko stvaraju eksplozivnu svjetlost. Alida Bremer, kao važan medijator hrvatske književnosti na njemačko govorno područje, pronašna je zanosan jezik za nju."

Na našem je portalu o romanu pisao Vladimir Arsenić. Arsenić tvrdi da "ovaj tekst pokušava da nam kaže da je ljubav nemoguće odvojiti od socioekonomskih uslova u kojima nastaje, što zvuči dosta pogrdo i posprdno, posebno za nepopravljice romantike. Tako bi naslovu romana trebalo dodati 'u doba tranzicije', ili post tranzicije, poput onog Markesovog 'u doba kolere'."

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu