Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Mrtva, a u najboljim godinama

Large 1594
Utorak
12.05.2009.

Sezona književnih nagrada je na vrhuncu. Prvu nagradu na natječaju 'Ranko Marinković', natječaju Večernjeg lista za najbolju kratku priču, dobio je Zoran Malkoč za priču 'Kad sam bio bako Pila, mrtva, a u najboljim godinama'.  Pobjednik 44. natječaja Večernjeg lista dobit će i novčanu nagradu u iznosu od 30 tisuća kuna. Zoran Malkoč, vlasnik antikvarijata u Novoj Gradiški, autor je romana Kao kad progutaš brdo balona. 'Riječ je o mekanom hororu ili bizarnoj priči, malo luckasto, spretno i nenametljivo ispričanoj… To je izvorna, tipično novinarska novela, čitka i lijepo izvedena do diskretnog kraja, s pravim literarnim odmakom od realnosti. Posebno valja istaknuti njezin izvoran šarm i autorski rukopis', navodi se u obrazloženju Ocjenjivačkog suda u sastavu: Branka Primorac (predsjednica žirija i predstavnica Večernjaka), Slobodan Novak (književnik), Krešimir Nemec (profesor na Filozofskom fakultetu), Tomislav Sabljak (književnik i kritičar) i Sanja Pilić (književnica). Prema riječima predsjednice žirija odluka o svim nagrađenim pričama bila je jednoglasna. Inače, osim Mlakočeve priče nagrađeni su i Roman Simić-Bodrožić koji je dobio drugu nagradu i osam tisuća kuna za priču 'Dvoje djece', te Marina Šur Puhlovski koja je osvojila treću nagradu i pet tisuća kuna za priču 'Zovem se Marta'.

Ove godine na Večernjakovom natječaju za kratku priču konkuriralo je rekordnih 617 priča od kojih je za drugi krug odabrano njih 50, dok je u najuži izbor ušlo deset najboljih po ocjeni žirija. Među deset najboljih našle su se i priče Robija Selana, Nenada Šepića, Slavice Stojan, Julijane Matanović, Zorana Katića, Roberta Roklicera i Željka Senečića. Nagrade su dodijeljene u Društvu hrvatskih književnika gdje je, između ostalog, glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić najavio da će od sljedeće godine najbolje priče iz natječaja biti ukoričene. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu