Page arrow

Mladi Englezi najviše vole Roalda Dahla

Large 355
Utorak
11.09.2007.

Anketa provedena među britanskom populacijom između 16 i 34 godina pokazala je da mladi (i mlađi) Britanci nisu zaboravili na 1990. godine preminulog majstora priče norveškog podrijetla Roalda Dahla, koji je hrvatskoj publici nažalost poznat preko svega triju prijevoda njegovih knjiga za djecu (Matilda, Vještice, Charlie i tvornica čokolade) iako je čitav njegov opus prava poslastica za knjigoljupce.

Iako je Dahl bio jako uspješan pisac za djecu (zaboga, on je tvorac Gremlina), najbolji dio njegova opusa sablasne su priče s primjesama erotike koje je Dahl uglavnom pisao za američke časopise. Velik broj njegovih priča je ekraniziran. Čak je i Tarantino iskoristio motive jedne od njih u omnibusu Četiri sobe.

Dahl je toliko obožavan i čitan u Velikoj Britaniji da će se sutra, 13. rujna, drugu godinu za redom diljem Britanskog otočja nizom najraznovrsnijih događanja obilježiti Dan Roalda Dahla.

Ali čekajte, ni to nije sve. Televizija ITV3 posvetit će jedan cijeli vikend (22.-23. listopada) Danu Roalda Dahla.

Na listi omiljenih autora, ispred bogate engleske heroine, osim Dahla našli su se i maštoviti Irac C.S. Lewis, autor Narnijskih kronika (Golden marketing – Tehnička knjiga, 2002) te Škot J.M. Barrie, otac Petra Pana.

Zadnje mjesto na listi na kojoj su se našli i Philip Pullman i Jacqueline Wilson, pripalo je Enid Blyton, autorici knjiga o Pet prijatelja.

Prije no što pročitate popis i odjurite do najbliže knjižnice/knjižare (Booksa, Martićeva 14d, Zagreb: što nemamo, naručujemo!), pročitajte kako je upraviteljica Dahlovom literarnom ostavštinom, Amanda Conquy, reagirala na vijest o Dahlovoj poziciji u engleskim srcima.

"Veseli me što su Dahlove priče tako dugo popularne. Uistinu, kao da se ljubav i naklonost prema njegovom djelu prenose s generacije na generaciju."

Zlatna desetka:

1. Roald Dahl
2. C.S. Lewis
3. J.M. Barrie
4. J.K. Rowling
5. Anthony Horowitz
6. Jacqueline Wilson
7. Dr Seuss
8. Philip Pullman
9. Francesca Simon
10. Enid Blyton

Slobodno provjerite sužbenu stranicu Roalda Dahla, a slobodno nam napišite i svoju zlatnu desetku (ako imate između 16 i 34 godina, naravno).

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu