Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Matvejević nagrađen Mediteranom mira

Large 341
Srijeda
05.09.2007.

Hrvatskom književniku Predragu Matvejeviću, profesoru na rimskom sveučilištu La Sapienza, grad Ancona dodijelio je nagradu Mediteran mira, nagradu koja je ustanovljena u okviru Festivala mira koji se održava u Anconi od 5. do 12. rujna.

Matvejeviću je nagrada dodijeljena za njegovo djelovanje na promicanju mira među narodima kao i za zasluge u književnosti, posebice za upravo objavljeno talijansko izdanje Mediteranskog brevijara.

Želja je organizatora festivala, u okviru kojeg je predviđeno predstavljanje književnosti, glazbe, odnosno mediteranske kulture, da pridonese upoznavanju povijesti Sredozemlja, kolijevke europske kulture kako bi to pomoglo razumijevanju i rješavanju pitanja današnjice.

Moto festivala je i Matvejevićev citat: "Prave mediteranske granice nisu one državne, ni nacionalne, već nalikuju krugu krede koji se stalno nadopisuje i briše, koga valovi i vjetrovi šire i stišću. Prave granice Sredozemlja su prije svega naši osjećaji."

Mediteranski brevijar, koji je u Italiji doživio sada i deveto izdanje, preveden je na 21 jezik, uključujući arapski i hebrejski te esperanto.

Poznati talijanski pisac Dario Fo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, koji u svojim kazališnim nastupima na poseban način opisuje neke događaje, neke povijesne ličnosti (upravo na programu ima Michelangela) priprema za svoj nastup i citate iz Mediteranskog brevijara. (Hina)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu