Page arrow

London Underground u Booksi

Large 948
Nedjelja
08.06.2008.

Prošle godine Booksa je započela program predstavljanja pojedinih književno-umjetničkih scena koje u svojim sredinama okupljaju umjetnike različitih profila i čiji je koncept djelovanja jasno usmjeren na lokalnu zajednicu. Tako smo prvo ugostili krakovski klub Lokator, a ove godine smo s istoka Europe skočili malo na Otok i tamo pronašli vrlo zanimljivu ekipu aktivista, teoretičara, filmaša, glazbenika i, naravno, književnika, koji se izdaju pod imenom Mute.

Priča o Mutu počinje još 1989. na Slade School of Art u Londonu gdje je ova publikacija različitih formata izlazila do 1992. Jedan od urednika Mute v. 01, umjetnik Simon Worthington, udružio se 1994. s Paulinom van Mourik Broekman i osnovao drugi Mute - časopis posvećen istraživanju odnosa između umjetnosti i novih tehnologija. Uskoro su osvojili i internet izdanjem metamute.org koje se bavi istraživanjem kulture i politike nakon pojave interneta.

Metamute kontinuirano prati relevantne vijesti i događaje. Tekstove, koji se bave kulturom, politikom i globalizacijom, piše uredništvo časopisa, ali i sami čitatelji. Uz online časopis metamute.org svaka tri mjeseca izdaje i papirnatu varijantu u kojoj se nalazi izbor tekućih tema, kao i drugi sadržaji s interneta, posebno naručeni suizdavački projekti, te relevantan povijesni materijal. Metamute.org ima i online javnu knjižnicu u kojoj čitatelji mogu ostavljati recenzije te datoteke koje diversificiraju povijest medija, a odnedavno je pokrenut sustav Print on Demand za sve one koji žele sami raditi svoje knjige i publikacije, te proći jeftinije od uobičajenih cijena tiska.

Kako je ekipa iz Whitechapela vrlo angažirana i vrijedna, pokrenuli su i nekoliko sestrinskih projekata, kao što su OpenMute i YouAreHere koji služe za dijeljenje internetskih alata te kao potpora lokalnim mrežnim inicijativama u East Endu u Londonu, dok MoreisMore pomaže distribuciju nezavisnih medija. Simon Worthington, glavni i odgovorni za ove zamršene sustave, održat će u net.klubu mama radionicu ne bi li nam približio koncept mreže MoreisMore i pokazao kako radi Print on Demand.   

Pored Mutovih sestara, tu su i neka braća, odnosno projekti na kojima rade isti ljudi koji rade i u časopisu. The London Particular jedan je od takvih posvećen urbanim istraživanjima, dokumentiranju, teoretiziranju i djelovanju protiv obnavljanja i gentrifikacije istočnog Londona. U Zagrebu će prikazati dva dokumentarca i razgovarati o urbanom razvoju u njihovo dijelu grada.

DifficultFun, koji izdaje underground bendove od kojih je zasigurno najbrojniji Antifamily, u Booksu je poslao dvočlani elektropop izdanak Antifamilyja, Petit Mal, s obzirom da nismo imali mjesta za pola East Enda. Dvojac Kirschner/Panos, osim što su članovi Antifamilyja, snimaju i vrlo zanimljive SF i western filmove od kojih će dva prikazati u Zagrebu, u kinu Mosor.

I šećer na kraju. Naš stari dobri prijatelj, koji nas je i upoznao s ovim zanimljivim Otočanima, Hari Kunzru, član uredništva Mutea i podpredsjednik engleskog PEN-a (u slobodno vrijeme i DJ), otvara ovo zanimljivo gostovanje predstavljanjem svog zadnjeg romana My Revolutions, koji je, glete čuda, inspiriran radikalnom grupom Angry Brigade iz '68.      

Sve ovo događat će se od 11. do 14. lipnja u Booksi, kinu Mosor u Zvonimirovoj, net.kulturnom klubu mama, Britih Councilu i knjižari Utopia u Splitu prema sljedećem rasporedu:

Booksa - 11.6. u 20 sati
Književna večer s Harijem Kunzruom

Kino Mosor - 12.6. u 20 sati
Projekcija filmova 'Trail of the Spider' i 'Polly II: A Plan for a Revolution in Docklands' Anje Kirschner i Davida Panosa

British Council - 12.6. u 16 sati
Književni razgovor s Harijem Kunzruom

Mama - 13.6. od 10-17 sati
Radionica Print on Demand, Simon Worthington

Mama - 13.6. u 20 sati
Predavanje 'Nelagoda u obnovi gradova - o gradskoj obnovi i gentrifikaciji Londona' uz projekciju filmova 'The Occupation' i 'The London Particular' Benedicta Seymoura i Davida Panosa

Utopija - 13.6. u 20 sati
Književna večer s Harijam Kunzruom

Booksa - 14.6. u 20 sati
Koncert elektropop benda Petit Mal, Benedict Seymour i Melanie Gilligan

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu