Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Kvizni štab: Konačni obračun

Large minimax
Srijeda
17.12.2014.
U petak 19.12. u 19 sati u Booksi će se opet jednokratno održati Pub kviz petkom. U tom povodu vratila se i kolumna 'Kvizni štab' u kojoj Kvizni Tonči Raić podsjeća na slavne dane Booksinog pub kviza. 

***

Kako je u vremenima početaka Kviznog štaba Facebook bio u povojima, igrači su do ponedjeljka čekali Kvizni štab kao ozebli sunce, a komentari ispod teksta bili su pravi ispušni ventil za nezadovoljne, ali i prostor za likovanje pobjednika. Zašto je Kvizni štab išao tek u ponedjeljak? Pa, nakon kviza se po pravilu odlazilo 'dalje u život'. Naime, 10-kunašno Laško u Booksi je bio idealan lubrikant za grlo, a kako je poznato da je podizač raspoloženja, te kad se dva kucnu izazivaju i trećega, nije bio rijedak slučaj da su i oni koji su mislili doći 'samo na kviz' produžili svoj izlazak.

A kako sam tad bio u drugoj polovici dvadesetih, onda sam izlazio i subotom – jednostavno prije ne bih stigao. A nakon jednog od takvih 'post-kviznih' izlazaka sam se spanđao i sa svojom Majom. Kasnije smo se oženili, a imamo i dvije prekrasne curice, 3-godišnju Ninu i Nevu, koja je evo dva mjeseca napunila. Tko zna što bi sa mnom bilo danas, da nije bilo kviza...
Broj ovisnika o kvizu je stalno rastao, tako da se sjedilo na stepenicama, a kasnije i u crvenoj sobi. Dobili smo i profesionalnu voditeljicu - Ana Stunić je vodila paraleno i kviz u Booksi i Red Carpet! Sve je to doprinijelo prirodnoj evoluciji Kviznog štaba - uslijedili su intervjui sa svim redovitim ekipama (koje i danas možete pronaći ovdje), a potom i Klizni štap - nagrada za najbolje ime. U oštroj konkurenciji s ekipama kao što su Ispičuture - Jetrima oko svijeta, Spiridon Brusina i Usta puna sjemena, te Hrvat, nepušač, katolik!, pobjedu su odnijele jedne i jedine - Prijateljice znanja, all-girl ekipa kojoj je u kasnijim inkarnacijama opasno počelo nedostajati - prijateljica (dok je znanje, ako se na varam, napredovalo...)
Na kvizu su se razvila i rivalstva, posebno nakon što je počela Liga prvaka. Mi(nimax) smo glavnu bitku vodili s Creme de la Cremeom (CDLC) i Los Smegmasima. No, tadašnji format donosio je pobjedniku 5 bodova, drugoplasiranom 4, i tako do petog mjesta, koja je nosilo 1 bod, dok su svi ostali bili ispod crte. Format je prelaskom kviza u prostor HDPIO-a promijenjen, po principu 'svak sa svakim', koji je doprinio zanimljivosti, jer ste teoretski mogli biti predzadnji, a ipak pobijediti, ukoliko je vaš protivnik u tom kolu bio zadnji.
Kako je Kvizni štab bio svakotjedna kolumna, a ja ipak nisam fizički mogao baš svaki petak biti u Martićevoj, neka izdanja pisao sam po Goginim bilješkama. Vjerni čitatelji svoju su dozu morali dobiti. No, usporedno s rastom popularnosti i posjećenosti Le pub kviza, raslo je i nezadovoljstvo susjeda. Sjećam se da se jednog petka policija pojavila u 22 sata i jednu minutu. Kužim da je postaja iza ugla, ali susjedi su ga stvarno pretjerali. No, u konačnici su uspjeli i iselili kviz iz Bookse. 
Pa iako je kviz kasnije u HDPIO-u jedno određeno vrijeme još rastao, rivalstva su se i dalje razvijala i bilo je jednako zabavno, meni se čini da je u zadnjih nekoliko godina, posebice otkad je Dada Jihad s Mariom Kovačem na čelu odvukao dio ekipe u Kino Europa, elan jenjao (barem među starijim igračima).
Minimax je zauvijek ostao u Booksi - ime u HDPIO-u je variralo, najčešće smo bili Tiketi, a ponekad i Rokeri. U međuvremnu je došlo do potpunog raspada - Peras je emigrirao u Norvešku, Iko je, baš kao i ja, postao ćaća (s tim da je uz to preselio u Split). Kako je Saša, osim što i dalje konobari u Booksi, postao i sportski novinar Indexa (a tko će uz dva posla, i sastavljanje sportskog kviza u MVP-u, još i igrati kviz), Gogo je ostao jedini koji još uvijek povremeno pohodi kviz.
No, povijesni zapis ostaje - osim u arhivi Kviznih štabova, i u arhivi HRT-a. Kviz je neizostavni dio priče priče o Booksi u jednoj od epizoda dokumentarnog serijala Mijenjam svijet, u Brijanteenu su emitirana barem dva priloga o kvizu, a i sam sam snimio više priloga za Zagrebačku panoramu.
Ono što je nedvojbeno i zasigurno ostaje u zraku su pitanja - je li se što moglo učiniti da kviz, unatoč stalnom pritisku susjeda, ostane u Booksi? I, kad je već iseljen, bi li se stari žar vratio povratkom kviza u Booksu? Dio odgovora mogli bismo dobiti već u ovaj predbožićni petak. Dođite, Minimax sastavlja kviz, što je garancija da će biti super...

Tonči Raić
foto: Minimax (Iz arhive pub kviza)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu