Page arrow

Kvizni štab, 27.4.2007.

Large 122
Nedjelja
29.04.2007.

Nije lako pisati kolumnu o kvizu na kojemu nisam bio. No, ako vam pub kviz u Booksi znači u životu koliko i meni, ništa nije preteško. Osim spoznaje da sam morao propustiti kviz :(

Moja ekipa ovog je puta bila oslabljena, od pet Minimaxovaca prisutno je bilo 60%. Uz mene, nije bilo ni Saše, čovjeka koji je razvio raspravu sam sa sobom nakon prošlog teksta. Ni ukupan posjet nije bio bajan – skupilo se svega dvadeset igrača podijeljenih u pet ekipa. Uzroka je više; osim što se u Močvari otvarala nova prostorija (ili već nešto), mnogi su si uoči Praznika rada odlučili spojiti ponedjeljak u dugi vikend i otići na par dana do rodne im grude. Kad se tome doda da je većina igrača ponovno kasnila, te da su se ovog puta u Booksi zbuksali i uljezi koji nisu igrali, na trenutak je bilo upitno hoće li kviza i biti. Naravno, bilo ga je.

Odmah na početku, parafrazirat ću nekoliko zanimljivih pitanja (odgovore možete pronaći na kraju teksta). Koje je godine Zagreb potresao najveći potres u povijesti? Kako se zove drugi zajednički singl Michaela Jacksona i Paula McCartneya? Koje su se godine za Oscara natjecali filmovi Prohujalo s vihorom, Poštanska kočija i Čarobnjak iz Oza? Kako se zove medvjed, najpoznatiji stanovnik berlinskog zoološkog vrta? Nabrojite tri žene koje su dobile Nobela za književnost? Poredajte sljedeće zemlje po broju stanovnika - Rusija, Kina, Mongolija, Indija, Japan. Kako se zove pjesma iz uvodne špice 'Prijatelja' te tko je izvodi? Eto, to će vam biti dosta.

Prema komentarima koje sam uspio čuti, književnost je ovoga puta bila teška, a glazba lagana. Uzroci su poznati – Booksa nije samo kafić, nego i knjižara, tako da sastavljači pitanja vole zakomplicirati ovu rubriku. A razlog za jednostavnost glazbenih pitanja leži u tome što je riječ o starim Dabijevim glazbenim pitanjima koja u prethodnim izdanjima nisu ušla u izbor – jer su bila prelagana.

U konačnici, dvije ekipe su bile izjednačene – moj Minimax i Los Smegmas, jaka momčad, i sastavljači pitanja iz prošlog kviza, prvog opjevanog u Kviznom štabu. Smegmase je uništilo pitanje sa spajanjem svetaca i pojmova povezanih s njima (Lovro, Blaž, Lucija i Petar – ključ, grablje, oči i roštilj). Naime, Ramljak se dosjetio pjesme za veselje "Vužgi, vužgi, vužgi ga Blaž", tako da su pogrešno spojili Blaža s roštiljem. Drugi njihov kiks odnosio se na pitanje nacionalnosti žene kanadskog književnika Brucea Sterlinga. Iako su mislili napisati Srpkinja (što je točno), napisali su Kanađanka – jedini odgovor za koji je bilo očito da nije točan.

Nakon pažljivog zbrajanja bodova i uvaženih reklamacija, ustanovljeno je da su Minimax i Los Smegmas izjednačeni. I što sad? U ovakvim situacijama znao se igrati Pictionary, pantomima i tkoznaštosvene. Ovoga puta Vanja je prvo izvukla karte za belu. No, kako su sva tri člana Minimaxa iz Splita, bilo je jasno da to baš i ne bi bilo fer. Pala je i ideja o jačanju "na ruku", no ni to ne bi imalo smisla. Tko je vidio da o pobjedniku kviza odlučuje snaga? Na kraju je odlučeno da treba nabrojiti što više djela Thomasa Bernharda. I sad, za Imitatora glasova i Wittgensteinovog nećaka neki su još i čuli. Ali, za još pet naslova koje je nabrojio Iko (svaka čast, meštre), većina nikad nije ni čula. Minimax je pobijedio drugi put za redom, tako da za kaznu sljedeći put mi sastavljamo pitanja. Dođite, bit će sporta, obećavamo!

Za kraj, prije točnih odgovora na gore postavljena pitanja, čestitamo i osoblju Bookse. Naime, ovoga puta nije bilo gubitnika na kvizu – svi prisutni dobili su disk Pips, Chips i Videoclipsa Drveće i rijeke, i to DVD reizdanje koje će zasigurno pronaći počasno mjesto u kolekcijama mnogih.

I za kraj, odgovori na pitanja s početka: 1880. godine; 'Say, Say, Say'; 1939. godine; Knut; Elfriede Jelinek, Selma Lagerlöf, Grazia Deledda (ima ih još); Kina, Indija, Rusija, Japan, Mongolija; The Rembrandts – 'I'll Be There For You'.

Do sljedećeg tjedna igrajte se ovdje.

Tonči Raić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu