Page arrow

Kvizni štab, 22.6.2007.

Large 249
Nedjelja
24.06.2007.

Kviz u ovaj petak bio je specifičan po mnogo čemu. Kako je ovaj vikend najduži na svijetu (osim ljudima koji rade vikendom), posjeta je bila skoro pa rekordno mala. U petak nas je bilo 13. Srećom pa nije bio 13. u mjesecu nego 22. lipnja, Dan antifašističke borbe. Tu su činjenicu iskoristili sastavljači pitanja tako što su neka pitanja bila vezana za taj povijesni dan i komunizam. Recimo, trebalo je znati točno ime prvog partizanskog odreda (Prvi sisački partizanski odred), kao i kraticu jedinog odreda skinjara koji nisu nacisti i rasisti, nego ljevičari, a uz to dijele ime i s jednom markom audio-opreme (SHARP).

Kviz su sastavili Zoran Lazić i Aleksandar Holiga, i moramo im priznati da je bio dobar. Osim za Minimax (Gogo, Ika, ja), za ostale je bio težak. Ne znam, možda čitatelji Štaba imaju dojam da koristim ovu kolumnu za besramno reklamiranje moje ekipe. Ako je to i inače istina (a nije!), ovaj put to neću činiti nego samo navesti rezultat. Od 44 boda mi smo sakupili 27, a drugoplasirani Djevojka i ružni 11,5 bodova. Treće mjesto podijelili su Slovenci i 3-2-1 (ekipa koja je od tri člana na kraju ostala na jednom), sa po 10,5 bodova.

Slijedi rubrika stative. To vam je ono kad netko od članova spomene točan odgovor, a u konačnici se upiše nešto drugo. Jedno od tih pitanja bilo je nabrojati tri Dinama koja će igrati u pretkolu Lige prvaka. I sad, jedan je Zagreb, drugi je Kijev, a je l' treći Tbilisi, Tirana ili Bukurešt? Tko će li ga znati. Mi napisali Tbilisi, a kad ono Bukurešt. Iako se kladim, u ponudu opskurnih liga u kojima je namještanje utakmica normalnije nego kod nas, ne zavirim ni kad nema ništa drugo za kladiti se.

Drugi kiks dogodio se na pitanju kako se zove Tuđmanova knjiga kojom nas siluje novohrvatskim kovanicama. Ika je rekao Usudbene povjestice, što je bio točan odgovor, a mi smo (ja kriv!) napisali Bespuća povijesne zbiljnosti, što je kad bolje promislite, prelagano da bi bio točan odgovor. Moja logika je bila da povjestice nisu nova riječ, kad ih je već Šenoa iskoristio kao naslov knjige.

Treći kiks - Kako se zove irska književnica, kćer premijera, dobitnica Booker nagrade, te njena knjiga, koja je uz to bila i najprodavanija u Hrvatskoj. A pored ulaza u WC zalijepljen je plakat "TOP 50" publicistike i književnosti. I Gogo otišao tamo, čita i ništa mu nije sumnjivo. Druge ekipe su mu to zamjerale, ali ni njima nitko nije branio da odu pogledati. Kiks je opet moj, jer da sam otišao, prepoznao bih prezime Ahern (naravno, nisam se mogao sjetiti da se irski premijer zove Bertie Ahern), pa bi znali odgovor.

Pohvale sastavljačima idu i zbog pitanja u kojima se spajaju pojmovi iz dva stupca. U čak dva slučaja ključ je bio 'ogledalo', tj. A-5, B-4, C-3, D-2 i E-1. A u drugom princip A-1, B-2, C-4, D-3 i E-5. Svaka čast! I Zoranu, koji je kviz u ulozi voditelja odradio maksimalno profesionalno. Ima čovjek smisla za humor, pitanja su dobra, vrckava, puno nabrajanja... Ma što da vam pričam? Da mu nije draže igrati nego sastavljati kviz (kao i svim pravim igračima), Marijin tron bio bi poljuljan. Ili možda ne bi?

A po čemu je to kviz bio toliko specifičan? Osim što ga je vodio Lazić, bilo je jako malo ljudi (što sam već rekao), tako da kad bi nastao tajac nakon pročitanog pitanja moralo se paziti da vas konkurencija ne bi čula. Nadalje, kvizovi su po prvi put ispravljani za stolom, a na u 'nepušači red roomu', popularnoj ispravljaonici. Također, nikad u povijesti kviza pobjednici nisu imali duplo i po više bodova od drugoplasiranih. I ponovno su prvo čitani točni odgovori, a tek potom rezultati, što još jednom moram pozdraviti.

Za kraj sam ostavio sam šećer. Iko i Gogo su napravili obradu Thompsonove pjesme 'Anica, kninska kraljica'. U njihovoj verziji umjesto "Zapalit ću dva-tri srpska štaba da ja nisam dolazio džaba" ide "Napisat ću dva tri kvizna štaba, da ja nisam dolazio džaba". Možda je debilno, ali nama je smiješno.

Tonči Raić

Kviz 'Lazić - Holiga' možete odigrati ovdje

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu