Page arrow

Kulturno blago, a ne privatna stanica

Large slobodatrecima 1
Srijeda
06.07.2016.
Nova inicijativa Sloboda Trećima nastala je u povodu ukidanja čak šest emisija s Trećeg programa Hrvatskog radija, među kojima su izrazito slušano Jutro na trećem urednika i voditelja Ivice Prtenjače te Audio.doc i Skrivena strana dana nagrađivane rednice Ljubice Letinić. Reakcija je to i na višemjesečne promjene koje provodi novo uredništvo Trećeg programa Hrvatskog radija, kao i ono Trećeg programa Hrvatske televizije. Inicijativa okuplja mnogobrojne građane, studente, umjetnike, novinare, radijske autore i aktiviste.
Inicijativa je poslala otvoreno pismo Nevenki Dujmović, v.d. urednice Trećeg programa Hrvatskog radija. Ujedno je najavila veliki prosvjed koji će se održati 14. srpnja. O daljnjim akcijama javnost će obavijestiti putem društvenih mreža Facebook (facebook.com/SlobodaTrecima), Twitter (@Sloboda_Trecima) i Instagram (@slobodatrecima). 
Otvoreno pismo navodi:
"(...)
Tijekom 25 godina Hrvatske države, Trećem programu HR-a je u nekoliko navrata prijetila opasnost od ukidanja, a nerazumijevanje njegove osnovne namjene kontinuirano ga prati. No, unatoč svemu, pa čak i unatoč odašiljaču besramno slabog dometa - ta medijska oaza uspjela je, s većim ili manjim programskim oštećenjima, opstati unatoč boljim i lošijim fazama upravljanja.
Emisija Jutro na Trećem najslušanija je emisija Trećeg programa Hrvatskog radija s do 40.000 slušatelja dnevno. U dvije i pol godine kako uređuje tu emisiju pjesnik Ivica Prtenjača ugošćivao je kulturne radnike, umjetnike, znanstvenike i brojne druge sugovornike, od akademika do najmlađih autora i to iz područja književnosti, likovnosti, kazališta, filozofije, povijesti, glazbe, ekologije, arhitekture, dizajna, suvremenog plesa, kulturnog amaterizma, medija te raznih društvenih tema. Gubitak takve platforme zasigurno će se osjetiti i utjecati na cjelokupni prostor kritičke recepcije, kulturnog dijaloga i kreativnog znanja ne samo u kontekstu radija već i unutar ostalih medija umjetničkog rada.
Sramotnom odlukom smatramo i ukidanje emisija Lica okolice Dinka Telećana te Pojmovnik postjugoslavenske književnosti koju je vodio Boris Postnikov, iznimno važnih priloga upoznavanju regionalne kulturne scene. Ukidanje ovih emisija pridonosi mentalnoj i duhovnoj izolaciji.
Posebno mjesto čak i u okviru Trećeg programa, kruna radijskog umijeća, dokumentarni  je program urednice Ljubice Letinić. Polusatna Skrivena strana dana emisija je koja u tjednom ritmu radi ono što radio najbolje zna i može, mikrofonom zalazi u sve kutke našeg društva, često i u one u koje ne zalazi više nitko. Jednosatni Audio.doc, riznica radijskog blaga, primjer je umjetničkog dokumentarizma kao autentičnog i autorskog radijskog izraza koji nastavlja i produbljuje istraživanja velikana ovog radija, Zvonimira Bajsića. Prije točno dva mjeseca emisija Zametnuta kartografija iz serijala Audio.doc dobila je nagradu Marija Jurić Zagorka
(...)
I zato nema opravdanja za programsku politiku koja nastoji srušiti sve ono što su prethodnici s mukom i trudom izgradili, politiku koja svojim ponajboljim ljudima oduzima glas, a daje ga ljudima bez ili s upitnim radijskim iskustvom i novinarskim standardom, ali snažne ideološke zacrtanosti: Vladimiru Lončareviću, Juri Vujiću, Maritu Mihovilu Letici.
Želimo naglasiti da itekako držimo do Trećeg programa Hrvatskog radija kao javnog servisa. Financiran sredstvima građana, ovaj radio zauzvrat čuva i nudi osmišljene kritičke i umjetničke sadržaje čiji zadatak nije kvantiteta nego kvaliteta, promocija raznolikosti kao društvenog blaga, te širenje horizonata njegovih slušatelja.
Jasno je da kao takav Treći program Hrvatskog radija ne može ali i ne mora konkurirati  ostalim medijima, niti smije biti ideološki instrumentaliziran. Smatramo skandaloznim da nakon javnosti već poznatog slučaja Luketić - Hromadžić (autorima emisije Okrugli stol ponedjeljkom, kojima ste na Svjetski dan slobode medija otkazali suradnju), u trenutku kada v.d. Ravnatelju cijelog HRT-a, koji Vas je na ovu poziciju oktroirao, uskoro istječe mandat, kada je aktualna tehnička Vlada Republike Hrvatske izgubila povjerenje onih koje bi trebala zastupati, a Hrvatski sabor se raspušta, vi kao v.d. urednica Trećeg programa HR-a krećete u popularne 'čistke' i to svojih najkvalitetnijih sadržaja. Nedopustivo je i izvan svake pameti i pristojnosti da u ovakvoj političkoj i upravljačkoj konstelaciji uništavate najbolje emisije jednog od najboljih kulturnih radio programa Europe.
(...)
Treći program je hrvatsko kulturno blago, a ne privatna radiostanica u službi politike."

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu