Page arrow

Kuhari, komičari i pokoja knjiga

Large rh4zcwg98acqj336ulk2 prvw 65265 Foto: Chimimanda Ngozi Adichie / buchmesse.de
Srijeda
10.10.2018.
Jedan od najvažnijih sajmova knjiga uopće, Sajam knjiga u Frankfurtu, otvoren je jučer, 10. listopada, a traje do 14. dana ovog mjeseca. Frankfurtski sajam bilježi zbilja impresivne brojke – prošle ga je godine posjetilo više od 280.000 ljudi, koji su mogli vidjeti više od 4.000 raznih događaja i promocija. 
Ovaj sajam pokriva, dakako, mnogo više od književnosti. Tako organizatori, osim na književna druženja, posjetitelje pozivaju na sat kuhanja s poznatim njemačkim chefom Stefanom Marquardom, ili na red šala i pošalica koje će bacati fizičar, komičar i talk show voditelj Eckar von Hircchhausen. Osim ljubitelja gastronomije i komedije, na svoje će doći i fanovi cosplaya, performansa u kojem igrači igraju fiktivne likove u kostimima ručne izrade, a za koje je osiguran prostor od više od 8.000 kvadratnih metara.
Što se pak književnika tiče, festival je govorom otvorila slavna nigerijska spisateljica Chimimanda Ngozi Adichie. Adichie se proslavila romanima Polovica žutog sunca, za koji je dobila nagradu Orange, te Amerikana. U obraćanju je naglasila važnost borbe za rodnu ravnopravnost u industriji. "Iz izstraživanja znamo da žene čitaju knjige koje su napisali i muškarci u žene. Ali muškarci čitaju uglavnom muškarce. Vrijeme je da muškarci počnu čitati žene."
Što se tiče rodne strane hrvatske delegacije, omjer 2:1 (u korist, naravno, 'snažnijeg' spola) stvari postavlja i optimističnije nego što ih postavlja sama stvarnost. Doduše, možda je i uzorak premali – 6 je autora i autorica koji će se predstaviti, a to su redom: Kristian Novak (Ciganin, ali najljepši), Slavenka Drakulić (Frida ili o boli), Miljenko Jergović (Rod), Ivana Sajko (Ljubavni roman), Edo Popović (Ponoćni boogie) i Miro Gavran (Kafkin prijatelj). Nastup hrvatskih snaga organizirala je Zajednica nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Minstarstvo kulture. 
Dodajmo za kraj kako je zemlja-počasna gošća sedamdesetog frankfurtskog sajma Gruzija te kako jednodnevna ulaznica košta 20 eura. 
info: mvinfo.hr

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu