Page arrow

Kraj Quoruma?

Large quorum
Ponedjeljak
07.03.2016.
U zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića predstavljen je novi trobroj književnog časopisa Quorum, ali u tmurnoj atmosferi. Naime, budući da je Grad Zagreb ove godine ukinuo javnu potporu za izdavanje časopisa, prilično je izvjesno da se radi o posljednjem broju Quoruma.

Časopis Quorum izdaje Centar za knjigu, a izlazi od 1985. Njegov izdavač i prvi glavni urednik Branko Čegec u razgovoru za tportal komentirao je ukidanje javne potpore kao "završni čin procesa koji traje više od jednog desetljeća, kako u Gradu tako i u Ministarstvu kulture. Naime, iz godine u godinu sredstva se smanjuju od 10 do 30 posto, a u ugovorima se uvjetuje realizacija jednakoga programa."

Osim smanjenja potpore, i intervali isplate sredstava variraju što čini redoviti ritam izlaženja neodrživim, pa su izdavači prisiljeni objavljivati dvobroje, trobroje i peterobroje. Ista situacija vrijedi ne samo za Quorum nego i druge tiskovine, npr. Zarez koji pokušava držati ritam dvotjednog izlaženja.
"S rezanjem sredstava kao jedinim kontinuitetom u slučaju Quorum došli smo do točke na kojoj se nema više što rezati, pa je potpora časopisa završila na nuli. Nema tu velike enigme: Grad odavno nema kulturne politike, a gradonačelnik gradi fontane u grabi pored Nacionalne knjižnice, i briga ga za kulturu, prljave ulice, rupe na cesti i rasklimane ploče oko Jelačić placa", zaključio je Čegec.

***

info: tportal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu