Page arrow

Konkurencija za Mešu

Large mesa Mural Meša Selimović kod Nacionalne biblioteke u Bijeljini (Foto: Ranko Nikolić / Wikipedia)
Nedjelja
16.09.2018.
U Tuzli će se od 19. do 22. rujna održati 18. Međunarodni književni susreti Cum grano salis. Ove susrete prati i Nagrada Meša Selimović za najbolji roman objavljen u protekloj godini u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. 
Selektori/ce Anisa Avdagić (Bosna i Hercegovina), Jagna Pogačnik (Hrvatska), Tamara Krstić (Srbija) i Pavle Goranović (Crna Gora) odabrali su svoje kandidate, a popisu su dodani i naslovi koje je odabrao žiri u sastavu Faruk Šehić (predsjednik), Adisa Bašić, Mirjana Đurđević, Andrej Nikolaidis i Branko Čegec.
Pogačnik je nominirala romane Spori odron Mihaele Gašpar (Disput), Crvena voda Jurice Pavičića (Profil), Tiho rušenje Ivice Prtenjače (VBZ), Minus sapiens Zorana Roška (OceanMore) te Igrač Marine Šur Puhlovski (VBZ).

Zanimljivo je kako među nominiranima nema Lisice Dubravke Ugrešić (Fraktura) koja je osvojila tportalovu nagradu za najbolji roman. 

Što se tiče ostalih imena, svakako valja izdvojiiti dobitnika NIN-ove nagrade Dejana Atanackovića i roman Luzitanija. Prema našem mišljenju, za Mešu najveću šansu imaju Semezdin Mehmedinović s romanom Me'med, crvena bandana i pahuljica te Ognjen Spahić i njegov Calypso koji su, uz Pavičića, jedini dobili dvostruku nominaciju (žirija i nacionalne selektorice, odnosno selektora).
Kada bismo morali birati, tipovali bismo na Calypso o kojem je Vladimir Arsenić napisao kako "svedoči upravo u pokušaju (uspelom) da se literatura bavi literaturom, da se, neko bi rekao, autistično zagleda u sebe."
Ime dobitnika će biti otkriveno na ceremoniji dodjele nagrade u subotu, 22. rujna, a cijeli popis nominiranih možete se pronaći na stranici fokus.ba.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu