Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Koko u ZKM-u

Large 565
Ponedjeljak
17.12.2007.

Sjećate li se momka koji se kad je zbunjen češka lijevom rukom iza desnog uha? Naravno, to je Ratko Milić zvan Koko, književna kreacija legendarnog Ivana Kušana. Kušan je o dječaku koji se u Zagreb doselio sa Zelenog vrha napisao niz knjiga koje smo svi čitali, a od danas Koka možemo i pogledati u Zagrebačkom kazalištu mladih.

ZKM je naime za poklon djeci za Božić i Novu godinu odlučio na svoje daske postaviti Kušanov roman Koko u Parizu. Danas u 20h premijerno će biti prikazana predstava u režiji Ivice Boban koju je ZKM ostvario u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti s ciljem da promovira i podrži mlade dramske umjetnike u njihovim prvim profesionalnim produkcijama.

U romanu Koko u Parizu, radnja se većim dijelom odvija u toj francuskoj metropoli. Započinje tako što se Koko i njegov dugogodišnji prijatelj Zlatko spremaju na put u Pariz, u posjet Zlatkovom ujaku, slikaru Poklepoviću. Dečki štrebaju francuski i jedva čekaju vidjeti Napoleonov grob, ali po dolasku u Pariz očekuje ih puno veća pustolovina od pukog razgledanja grada. Ujak, koji se za francusko govorno područje prekstio u Poklé, planira ukrasti i prodati čuvenu Mona Lisu. I učinit će to baš na snimanju filma o krađi Mona Lise, kojeg u Louvreu snima slavni režiser Alles Worson.

Kako Ivan Kušan ima običaj usložniti stvari malčice više no što je uobičajeno u književnosti za djecu, u njegovim je romanima svašta moguće. Tako ste možda skužili da se iza imena Allesa Worsona skriva još slavnije ime Orsona Wellesa. Ako niste, nema veze jer knjiga krije još iznenađenja. Upoznajući likove iz romana čitatelj će možda naslutiti da Francuzi neobično nalikuju nekim Hrvatima iz ranijih Kušanovih djela. I uistinu, u romanu se javlja gomila likova iz ranijih romana, ali ovdje nose francuska imena. Tako Kokov pariški suparnik Michael Croitier nije nitko drugi nego omraženi susjed Miki Horvatić, kći slavnog pariškog novinara mala detektivka Marie Cléver zapravo je Kokova prijateljica Marijana, a Katsarida, sin bogatog Grka brodovlasnika, stari je Kokov prijatelj Žohar jer je katsarida u grčkom neka vrst žohara.

Kokova pariška pustolovina obiluje peripetijama, ali ne želimo vam ih baš sve odati pa vas pozivamo da dok svi skupa čekamo da Kušan napiše još koju epizodu o Koku i kompaniji, pogledate predstavu o kojoj više možete saznati ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu