Page arrow

Književni koktel

Large 297
Ponedjeljak
23.07.2007.

David Lassman, pisac u usponu koji je u slobodno vrijeme i direktor Jane Austen Festivala u engleskom Bathu, iznerviran brojnim odbijenicama izdavača kojima je poslao svoj rukopis, odlučio je provjeriti njihovu kompetentnost jednim prepredenim, ako ne i zločestim činom.

Lassman je na 18 adresa najvećih britanskih izdavača poslao prva 3 originalna poglavlja romana Ponos i predrasude Jane Austen, promijenivši imena likova. Potpisao se kao Alison Laydee, ugledajući se na Austinin rani pseudonim A. Lady. Kako bi izdavačima još malo olakšao prepoznavanje ovog klasika britanske književnosti, romanu je nadjenuo ime Prvi utisci, kako se u originalu i zvao, a kao adresu pošiljatelja naveo je svoju poslovnu adresu - Centar Jane Austin.
Varka je upalila. Samo se Alex Bowler iz izdavačke kuće Jonathan Cape javio personaliziranim pismom u kojem otkriva da je u Lassmanovom romanu prepoznao klasik iz 1813, dok su ostali izdavači odgovorili tipskim pismom, prepunim kurtoaznih fraza.

'To je nevjerojatno. Ako najveći izdavači ne znaju prepoznati priznatu književnost, tko zna što im sve promakne. Jane Austin jedna je od najvećih književnica svih vremena, a samo je jedan primatelj prepoznao njezin rad', rekao je Lassman, očito slijep na činjenicu da izdavači nemaju vremena natezati se s luđacima koji pak imaju dovoljno vremena izvoditi ovakve elaborirane prijevare zbog povrijeđenog ega.

Prošli tjedan objavljena je lista s 23 kandidata za novu nagradu koju sponzorira Man Group plc, sponzor nagrada Man Booker i Man Booker International. Nova nagrada nazvana Man Asian Literary Prize dodjeljuje se za ostvarenja u fikciji još neobjavljenoj na engleskom jeziku.

Objava autora koji su ušli u uži krug najavljena je za listopad, dok će se proglašenje pobjednika održati 10. studenog, na ceremoniji u Hong Kongu, izjavila je Adrienne Clarkson, predsjednica ocjenjivačkog suda. Listu nominiranih autora pročitajte ovdje.

A u Rusiji - rusvaj zbog objavljivanja popisa zabranjenjih djela. Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je onemogućiti ekstremiste koji žele destabilizirati inače izrazito stabilnu Rusiju, pa je u novinama Rossiskaja Gaseta objavljena službena crna lista nepoćudnih autora. Na njoj su popisana djela objavljena između 2004. i 2006. godine, koja su bila zabranjena jer su širila 'etničku, religijsku i političku mržnju'. Putin je najavio da će crna lista biti objavljivana dvaput godišnje, u srpnju i siječnju.
Lista nije rezervirana samo za književna ostvarenja, na njoj je trenutno 14 djela, među njima knjige, članci, jedan film i ploča 'Glazba za bijele' grupe Order. Knjiga monoteizma Muhammada Ibn Suleimana Al-Tamimija također se nalazi na listi, kao i nacistički film Vječni Židov i tekstovi Alexeja Dobrowolskog.
Zanimljiv je i podatak da je za raspačavanje zabranjenih djela predviđena kazna do 5 godina zatvora. Toliko o ruskoj demokraciji.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu