Page arrow

Književni koktel

Large 285
Četvrtak
12.07.2007.

Iz Afrike nam stiže vijest da je spisateljica iz Ugande, Monica Arac de Nyeko (1979) osvojila nagradu Caine. Mlada je autorica nagrađena za svoju pripovijetku 'Jambula Tree', dirljivu ljubavnu priču o zabranjenoj ljubavi dvoje ugandskih tinejdžera. Jamal Mahjoub, predsjednik ocjenjivačkog suda, pripovijest je opisao kao "domišljat i dirljiv portret zajednice trajno pogođene procvjetalom ljubavlju dvoje adolescenata". Novčanu nagradu od 10.000£ Monica će potrošiti u Americi, jer je osim premije osvojila i jednomjesečni boravak na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. Nagradom Caine koju popularno nazivaju 'afričkim Bookerom' nagrađuju se priče afričkih autora napisane na engleskom jeziku. Arac de Nyeko već je bila u utrci za nagradu 2004. godine, ali ju je te godine odnio Brian Chikwava iz Zimbabvea pričom 'Seventh Street Alchemy'.

Witold Gombrowicz

A sad, malo o cenzuri. Mjesec dana nakon što su iz političkih razloga iz školske lektire izbacili većinu svojih i tuđih klasika o čemu smo vam pisali ovdje, Poljaci su zbog negodovanja poljske i europske javnosti na popis lektire odlučili vratiti Goethea, Kafku i Dostojevskog. Ipak, na popis nije vraćen veliki poljski književnik, oštar kritičar društva Witold Gombrowicz, koji je očito trn u oku ministru Romanu Giertychu. Premda je premijer Jaroslaw Kaczynski još prije par tjedana rekao da "ne može zamisliti škole bez Gombrowicza", sad se s tim pomirio. Demokratičniji Poljaci i dalje negoduju, a uspiju li štogod promijeniti, obavijestit ćemo vas.

Tintin u Kongu

Cenzura nije odlika samo totalitarnih režima. I demokracija sama sebe cenzurira iz politički korektnih razloga. Najnoviji takav događaj je prebacivanje stripa Tintin u Kongu s dječje na rasističku policu. Britanska Komisija za rasnu ravnopravnost prekjučer je objavila da je strip pun strašnih rasnih predrasuda i da ga treba povući iz prodaje. Tintin u Kongu jedan je u nizu stripova o dječaku reporteru, rad belgijskog autora Hergéa. Nastao je još 1931. i ponovno je izdan 1946, kada je Hergé uklonio neke reference na belgijsku koloniju Kongo, no u stripu se još uvijek nalaze sporne slike na kojima se domorodci klanjaju "velikom bijelom čovjeku". Zbog sadržaja, Tintina u Kongu desetljećima nisu izdavali u Britaniji, gdje je, zbog neprikladnog prikazivanja domorodaca koji izgledaju kao majmuni i govore kao imbecili postao sinonim za rasizam. Izdavač Egmont ipak je 2005. u Britaniji izdao njegovu verziju u boji, no s predgovorom u kojem se objašnjava kolonijalni stav u vrijeme nastanka stripa. To je izdanje zapelo za oko Komisiji za rasnu ravnopravnost koja je potom otvoreno napala sve knjižare koje su ga prodavale. Waterstone's i WH Smith povukli su ga iz prodaje, dok su ga u Bordersu samo prebacili na ozbiljniju policu.

Gandalf dok je još bio Sivi

Koktel završavamo u veselijem tonu, viješću da je Gandalf izabran za najboljeg čarobnjaka. Glasanje u kojem je sudjelovalo 3.000  Britanaca pokrenula je marketinška agencija Pearl & Dean čija je glasnogovornica Kathryn Jacob izjavila da joj se čini kako je na ovim izborima presudila dužina brade. Mi znamo da dužina brade s tim nema veze. O Gandalfovoj nadmoćnosti najbolje govore postoci:

1. Gandalf  - 44%
2. Dumbledore - 17%
3. Harry Potter - 9%
4. Merlin - 6%
5. The Wizard of Oz - 2%

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu