Page arrow

Knjige na metar

Large knjige na metar
Ponedjeljak
12.11.2012.

Davor Mandić donosi nam dva primjera kreativnih odgovora na krizu izdavaštva. Dvije priče ipak ne govore o 'hrabrim poduzetnicima' koji spašavaju sektor od krize, nego o novim simptomima sve veće krize u izdavačkom sektoru.

Prvi slučaj odnosi se na prodaju knjiga na metar. Naime, osvanuo je oglas o povoljnoj prodaji Celeberovih knjiga pri čemu jedan metar novih knjiga košta 199 kuna. O čemu se radi? Zagrebačka tiskara Studio Moderna tiskala je knjige nakladničke kuće Celeber. Budući da je Celeber bankrotirao i ne radi već godinu dana, jedan dio novih knjiga ostao je u vlasništvu tiskare. Tiskara stoga ovom prodajom pokušava prebiti gubitak od tiskanja. Kvalitetno opremljene Celeberove knjige tako koštaju tek nešto više od 3 kune po primjerku.

Drugi slučaj predstavlja nakladnička kuća Miš koja je otvorila prvi knjižni 'outlet' dućan u Zagrebu. Direktorica Miša Snježana Sremić vjeruje da i dalje postoji potražnja za jeftinom knjigom te nudi razna izdanja po veoma pristupačnim cijenama. Visoki promet pokazuje da je Sremić u pravu pa će tako Miš otvoriti slične dućane i u drugim većim hrvatskim gradovima.

Obje priče predstavljaju kratkoročnu korist za kupce koji mogu veoma povoljno doći do kvalitetnih knjiga. Ipak, činjenica da prodavači knjiga imaju stav 'Sve dam samo da prodam' ukazuje na to koliko je tržišna vrijednost knjige pala. Stoga možemo očekivati da će broj i varijacija izdanih knjiga (kao i broj preživjelih izdavačkih kuća i distributera) s vremenom ozbiljno opadati.

izvor: Novi list
foto: -Georg-

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage photo 1574518664192 e6ac8f8b14de 18.01.2022.

Oduševljenje stvaranjem

Zbirka pjesama 'Dva kruga, jedna tuga' Davora Mandića nudi gorku pilulu stvarnosti upakiranu u neobičnu, jezički razigranu, često paradoksalnu poeziju.

Piše: Vladimir Arsenić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu