Page arrow

Knjige, animacije, papertoys

Large baka libri  u pi anu Baka Librić u Pićanu
Ponedjeljak
26.03.2018.
Novo, jedanaesto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić održat će se od 23. do 29. travnja 2018. u pulskoj Zajednici Talijana, popularnom Circolu. 
Od svog osnutka do danas Monte Librić je prerastao u jedan od najznačajnijih dječjih festivala u Hrvatskoj. Ove godine tema festivala je Animiraj me! čime će program biti usmjeren prema animaciji kao audiovizualnom poticaju doživljavanja teksta. U sedam festivalskih dana publici će biti predstavljen bogat program, ali i velika ponuda recentnih naslova za djecu. Svakodnevno će se održavati brojni susreti s domaćim i stranim piscima, ilustratorima, animatorima te mnoštvo radionica, kazališne predstave i filmovi na ovu temu.  
Autentičnost Monte Librića prepoznaje se u njegovom dvojezičnom programu u kojem dolazi do izražaja interkulturalna poveznica između hrvatske i talijanske jezične zajednice. Stoga će se i ove godine u talijanskom dijelu programa pod nazivom Più che una storia predstaviti renomirani talijanski književnici te će biti izložen još veći izbor literature za djecu na talijanskom jeziku.

U izložbenom dijelu Monte Librića sudjelovat će više od 50 nakladnika i bit će izloženo oko 2.000 naslova recentne dječje literature i produkcije. Piknik s autorom, Animirana lektira, Priča za laku noć, F kao Film, Librić teatrino, Radionice stop i GIF animacije samo su neki od programa koji nas očekuju.
Sukladno s temom ove godine nastala je i posebna priča s multimedijalnim umjetnikom Markom Zubakom, koji se bavi igračkama od papira. Osim što je jedini predstavnik papertoy scene kod nas, prepoznat je i kao jedan od petnaest najboljih u svijetu koji se bave takvim oblikom umjetnosti. Za Monte Librić je, prema stvarnom i popularnom festivalskom liku koji svake večeri pričajući priče najmlađu publiku ispraća na počinak, oblikovao i izradio papirnatu Baku Librić. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da besplatno preuzmu nacrt za izradu papirnate Bake Librić, slože svoju igračku, fotografiraju je na njima omiljenom mjestu u vlastitom gradu i istu podijele putem društvenim mreža uz postavku „public" i oznaku @MonteLibric te hashtag #montelibric i #bakalibric. Tri najbolje fotografije osvojit će knjige o papertoysima, a svi koji svoju papirnatu Baku Librić donesu na Festival ostvarit će i dodatnih 10% popusta na već snižene naslove. Upute se mogu slijediti na web stranici Librića
Autorica ovogodišnje ilustracije za vizualni identitet festivala je poznata hrvatska strip-crtačica, animatorica, redateljica i ilustratorica Ivana Guljašević, a potpisuje i promo animirani video. Dizajn svih materijala potpisuje Matko Plovanić (Studio Sonda). Važan dio Monte Librića svake godine čini i njegova scenografija koja nerijetko prati vizualni identitet i temu festivala, a za ovogodišnja scenografska rješenja pobrinula se pulska slikarica i scenografkinja Breza Žižović.  

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu