Page arrow

Knjiga i zvuk

Large organizacijski tim Foto: Tanja Draškić Savić / Udruga Sa(n)jam knjige u Istri
Srijeda
13.04.2016.
U srijedu 13. travnja u Zajednici Talijana Pula u 12 sati predstavljen je cjelovit program 9. Monte Librića – pulskog festivala dječje književnosti kojeg organizira Udruga Sa(n)jam knjige u Istri.

Šumovi, tonovi, buka, ritam i rima obilježit će ovogodišnje izdanje Monte Librića, koje će ukazati na značajnu ulogu koju književnost ima u dječjem odrastanju. Naime, deveti po redu Festival dječje knjige Monte Librić nosi temu ZvukBook i istražuje svijet zvukova koji nas okružuje te njihovu ulogu u literarnom tekstu. 
Od 19. do 24. travnja 2016. pulska Zajednica Talijana – Circolo ponovno će se pretvoriti u grad knjiga za djecu s mnoštvom programa, književnih promocija, literarno-glazbenih radionica, kazališnih predstava, filmova i scensko-glazbenih nastupa, koji u svom pristupu i prezentaciji posjeduju značajnu umjetničku i stručnu dimenziju. 
Osebujni pečat Monte Librića prepoznaje se već u vizualnom identitetu i scenografiji koji prate i interpretiraju tematsku odrednicu. Za ilustraciju je ove godine angažiran poznati hrvatski ilustrator, Tomislav Tomić, Matko Plovanić već treću godinu potpisuje dizajn Librića, dok je scenografiju oblikovao Hrvoje Đukez, multimedijalni umjetnik, koji je prostorije Circola pretvorio u glazbeni instrumentarij sa zvučnim interaktivnim predmetima i objektima. 
Deveto izdanje Monte Librića pamtit će se i po izuzetnoj suradnji sa Zajednicom Talijana Pula, koja je ove godine suorganizator svih zbivanja. Talijanski program pod nazivom Più che una storia, najbogatiji do sada, donosi nam u Pulu značajna imena talijanske književne i umjetničke scene. Tako se i ovaj 9. Monte Librić predstavlja posjetiteljima i kao prostor na kojem se spajaju i produbljuju kulturalne raznolikosti hrvatske i talijanske jezične zajednice kao prepoznatljive identitetske vrijednosti naše regije. 
U izložbenom dijelu Monte Librića sudjeluje više od 65 domaćih i stranih nakladnika, a velika novost je vrlo bogat izbor talijanskih knjiga za djecu koje donosi tršćanska knjižara - Libreria Nero Su Bianco. Gotovo 3.000 knjiga bit će dostupno po popustima od 10 do 50 %.  
Okosnicu programskog dijela Festivala čine susreti s autorima. U Pikniku s autorom svoje najnovije naslove predstavit će: Julijana Matanović, Roman Simić Bodrožić, Manuel Šumberac, Manuela Vladić-Maštruko, Sonja Smolec, Tomislav Tomić, Snježana Akrap Sušac, Feodora Gubaš Štifanić, proslavljena pijanistica Sretna Meštrović te dvije autorice iz Italije: Guia Risari i Emanuela Da Ros. Posebnu pažnju izazvat će i gošća programa Autorica iz daljine, poznata beogradska spisateljica za djecu Jasminka Petrović.   
Ove godine pokrenut je i novi program Librić po našu koji predstavlja istarsku literarnu produkciju i njeguje zavičajnu književnost. U programu će gostovati sveučilišna profesorica Vjekoslava Jurdana sa svojom Malom ZaviČAjnom čitankom – IGRI, ližnjanska naklada Komoč koruna predstavit će najnoviju knjigu Škura, škura boška koju je zajedno realizirala obitelj Grgorinić Pađen, a sa zbirkom slikovnica Od stine do stine kroz povijest Općine Medulin predstavit će se djeca i odgojitelji Dječjeg vrtića Medulin
Tradicionalno u programu sudjeluje i Europski institut za književno prevođenje Janus Pannonius, ovoga puta s dva nova prijevoda i s novom grupom malih prevoditelja (djeca prevoditelji). U programu Piknikić predstavit će se i najmlađa autorica festivala: Ira Una Cvitić, učenica šestog razreda Osnovne škole Stoja.     
Svi programi 9. Monte Librića dotaknut će se i/ili nadovezivati na temu zvuka, pa nas očekuju i bogati glazbeni, kazališni i filmski program.
Svečano otvorenje održat će se 19. travnja u 11 sati na terasi Circola.
Obiman i složen Festivalski program ostvaruje se uz pomoć mnogobrojnih partnera, a najznačajniji među njima je svakako Zajednica Talijana Pula. Tu su još: Europski institut za književno prevođenje „Janus Panonius", Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Javna ustanova Pula Film Festival / Kino Valli, Knjižnice grada Zagreba - Gradska knjižnica za djecu i mladež i Hrvatski centar za dječju knjigu, Produkcijski Odjel za djecu i mlade HRT-a, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Odjel za odgojne i obrazovne znanosti, Srpski kulturni centar u Istri, Glazbena škola Ivan Matetić Ronjgov Pula 
Pokrovitelji Monte Librića su: Grad Pula, Istarska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Talijanski dio projekta financiran je od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, putem Konvencije potpisane s Talijanskom Unijom i Pučko sveučilište u Trstu / Università Popolare di Trieste.  
Sponzori su: Audiolab, Autowill, Infoart, Istarske knjižare, Mokarabia, Metronet, Offset, Pulaparking, Pulapromet, Štandexpo, Hotel Pula, San Benedetto 
Medijski pokrovitelji su: Glas Istre, La voce del popolo, Odjel za djecu i mlade HR-a, HRT Radio Pula, TV Istra, TV Nova, Regional Express, Radio Istra, Radio Maestral, Radio Soundset i portali: Klinfo, Mamatataija, Kulturpunkt i Čitaj me.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu