Page arrow

Jergoviću nagrada Njemačkog kulturnog foruma

Large gdb Foto: Wikipedia
Srijeda
16.05.2018.
Miljenko Jergović i Litavac Alvydas Šlepikas laureati su nagrade Georg Dehio Buchpreis 2018. 

Nagradu dodjeljuje Njemački kulturni forum Istočna Europa autorima koji se bavi tradicijama i odnosima njemačke kulture i povijesti u Istočnoj Europi. Osim autorima, nagrada se dodjeljuje i njihovim prevoditeljima na njemački. 
Georg-Dehio Buchpreis se dodjeljuje u dvije kategorije – za publicističko i književno životno djelo, koju je ove godine dobio Jergović, te za izvanrednu publikaciju. 
Žiri pod predsjedanjem profesorice Beate Störtkuhl napisao je kako Jergovićevo djelo predstavlja raznoliku sliku kulture jugoistočne Europe. "Počevši s transformacijom identiteta u ratnim sukobima 90-ih, stvara povijesnu panoramu koja čitatelja vodi iz vremena Osmanskog Carstva sve do sadašnjosti." 
Za Jergovićevu prevoditeljicu Brigitte Döbert žiri je naglasio da je "uspjela prenijeti idiom originala te njegovo djelo učinila dostupnim širokoj publici."
Svečana dodjela bit će 10. listopada u Berlinu, a nagradu će uručiti povjerenica njemačke vlade za kulturu i medije, ministrica za kulturu prof. Monika Grütters
Izvor: tportal.hr
Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage sarajevo 25.06.2018.

Gavrilo i njegovi principi

U 'Nezemaljskom izrazu njegovih ruku' Miljenko Jergović pokušava objektivno prikazati Sarajevski atentat, ali i suptilno provlači svoju perspektivu.

Piše: Dalibor Plečić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu