Page arrow

Jergović samovoljno istupio iz HDP-a

Large 98
Ponedjeljak
16.04.2007.

Hrvatsko društvo pisaca od danas broji jednog člana manje. Kako doznajemo s njihove internetske stranice na dan 16. travnja 2007. godine članom ili članicom tog društva smatra se 196 osoba. Do jučer, tu se ubrajao i Miljenko Jergović i bilo ih je 197.

Točni razlozi Jergovićevog istupa iz društva nisu poznati. U kratkom pisanom obrazloženju istaknuo je tek da se više ne smatra članom te da bi daljnji ostanak u tom društvu bio u suprotnosti s njegovim stavom i odnosom prema hrvatskoj književnosti i književnosti uopće.

Ni Velimir Visković, predsjednik Društva, nije bio sklon objašnjavanju. Izrazio je tek žaljenje zbog Jergovićevog istupa i dodao kako on ne može na silu nikoga upisati ni istjerati iz Društva. Također je rekao da se Društvo o tome neće posebno očitovati, jer za to nema potrebe te da je svatko slobodan ući u Društvo i iz njega izaći.

U Društvo su tako 10.3.2007. slobodno ušli Snežana Bukal, Bora Ćosić, Zlatko Gall, Slavko Jendričko, Ivan Kordić, Branko Kostelnik, Slađan Lipovec, Ivica Prtenjača, Predrag Raos, Olja Savičević Ivančević, Rade Šerbedžija i Igor Štiks, dok su Bojan Radašinović, Zdravko Zima, Gordan Nuhanović, Lidija Vukčević i Miljenko Jergović u različitim periodima iz njega slobodno izašli.

I što da sad kažemo kad ništa ne znamo? Recimo ovo, dokle god je dobrog štiva iz pera ovih naših književnika neka ulaze i izlaze iz društava koliko ih je volja. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu