Page arrow

Jasna Babić (1957 - 2017)

Large babic Foto: Lupiga.com
Ponedjeljak
30.10.2017.
Velika hrvatska istraživačka novinarka Jasna Babić preminula je u 61. godini života. 
Jasna Babić novinarstvom se počinje baviti u 'omladinskoj štampi', a sredinom osamdesetih odlazi u 'veliku štampu'. Godine 1988., kao već afirmirana novinarka, ulazi u profesionalno novinarstvo. U vrijeme Domovinskog rata radila je kao ratna reporterka, a u drugoj polovini devedesetih u svojim tekstovima otkriva brojne društvene i političke afere poslijeratnog tranzicijskog društva. 
Radila je za Danas, Zapad, Večernji list, Slobodnu Dalmaciju, Globus, Nacional, 24express, Lupiga.com i druge medije. Autorica je i dviju dragocjenih knjiga s početka novog tisućljeća: Zagrebačka mafija (2003.) o kriminalizaciji hrvatske politike i pravosuđa, i Urota Blaškić (2005.) o "podzemnom hrvatskom savezništvu u komadanju Bosne i Hercegovine". 
Njezina životna i profesionalna deviza bila je da slobodu trebaš sam osvojiti. "Slobodu nam nitko neće dati, novinari imaju onoliko slobode koliko su je sami napravili. Ni više ni manje. I ne želim uopće da mi Sabor, da mi bilo tko jamči slobodni prostor, jer to znači da mi je darovan. Kad je nešto darovano, kad je sloboda darovana, bila to i sloboda novinarstva, onda se, brate mili, može i oduzeti. Onaj tko daje, taj i uzme. Nismo se baš mi novinari pretrgli od toga da sačuvamo svoje pravo na slobodu riječi, slobodu govora i slobodu novine."
Ove godine Jasna Babić dobila je Nagradu Otokar Keršovani Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo. Nažalost, to zasluženo javno priznanje bilo je ujedno i posljednje za njena života.

***

izvor: HND, Net.hr

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu