Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ivo Brešan (1936 - 2017)

Large hamlet Prizor iz filma 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja'
Ponedjeljak
02.01.2017.
Veliki hrvatski književnik i dramatičar Ivo Brešan preminuo je u 81. godini života. 
Brešan je rođen u Vodicama 1936. Diplomirao je jugoslavistiku u Zagrebu 1960. Od tada je radio kao profesor u šibenskoj gimnaziji, a od 1983. do 2002. bio je umjetnički voditelj šibenskoga Centra za kulturu i Međunarodnog dječjeg festivala.
Prvi dramski tekst Četiri podzemne rijeke objavio je 1970., a afirmirao se Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja, praizvedenom 1971. u zagrebačkom Teatru &TD. Jedan je od najvećih suvremenih europskih dramatičara. Iza njega ostaje opus od 23 izvedene drame, dvanaest romana, dvije zbirke priča i osam filmskih scenarija. 
Njegova najpoznatija djela su Ptice nebeske, Svečana večera u pogrebnom poduzeću, Hidrocentrala u Suhom dolu, Prokletnici...
Bio je i uspješan scenarist. Surađivao je sa sinom Vinkom (Kako je počeo rat na mome otoku i Maršal), Krstom Papićem (Lisice, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja) i Veljkom Bulajićem (Izbavitelj, Dona-tor, Obećana zemlja).
Primio je brojne nagrade za svoja djela, među ostalim i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo 2001. 

***

izvor: Teatar.hr
Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage 2136 01.11.2010.

KRITIKA 93: Ivo Brešan

Brešanova zamisao da se De Sadovim preferencijama suprotstavi ex-jugoslovenski društveni sado-mazo jasno je izvedena do kraja u ovom duhovitom i snažnom štivu. 
Kritike
Homepage 1633 07.06.2009.

KRITIKA 35: Ivo Brešan

Kritički potencijal romana 'Ništa sveto' pada u vodu kao zakasnela eksploatacija medijski oglodanih fenomena... Piše Saša Ćirić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu