Page arrow

Internacionalni festival književnosti Bookstan

Large 65566211 1221987474667092 1270697715545669632 n
Nedjelja
30.06.2019.

Od. 3. do 6. srpnja u Sarajevu održat će se četvrto izdanje Internacionalnog festivala književnosti Bookstan.

Bookstan je zamišljen kao platforma na kojoj se povezuje prostor između Istoka i Zapada, a u čijem je središtu čovjek i njegova priča. Četvrti Bookstan imat će dvije centralne teme: Građanin/ka svijeta i Fantom slobode. 

Na ovogodišnjem festivalu gostovat će domaće i međunarodne književne snage: Rumena Bužarovska, Katja Petrowskaja, Aminatta Forna, Bora Ćosić, Darko Cvijetić, Namik Kabil, Svetislav Basara, Maryam Madjidi, Tijan Sila, John Freeman i mnogi drugi.

U vrijeme kada je Izdavačka kuća Buybook, na pressici je istaknuo osnivač festivala i direktor izdavačke kuće Damir Uzunović, krajem 1996. otvorila svoju knjižaru, "već postoje časopisi, neke izdavačke kuće, postoji progresivna ideja, postoji nešto što cirkuliše itd. i mi smo odlučili na taj period podsjetiti tematom Fantom slobode. Na naslovnici prvog broja časopisa Fantom slobode bio je Hitler beba, pa smo tako to vrijeme i sadašnjost povezali upravo tom naslovnicom s ciljem da kažemo da priča o rađanju fašizmu nije prestala. I dalje vidimo svaki dan da je to vrlo moguće, a ta tema se onda kasnije lijepo nadovezala na temu Citizen of the World. Također, u predavanju Therese May, koja je sada već bivša premijerka, stoji da je Citizen of the World onako ironično kao Citizen of Nowhere, odnosno građanin svijeta, građanin ničega, nema ga, ne postoji. Sve je suprotno tome kroz našu, da kažem, krovnu temu No East. No West/Ni istok. Ni zapad. Mi hoćemo da odredimo poziciju građanina, poziciju čovjeka koji misli, koji se slobodno kreće, koji objavljuje knjige, koji promoviše knjige, putuje, ide na festivale...”.

Više informacija na webuFacebook stranicama Bookstana i na eventu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu