Page arrow

Inicijativa za spas nezavisnog knjižarstva

Large 275
Četvrtak
05.07.2007.

Pensilvanijski pisac Larry Portzline koji je 2003. inicirao novi pravac unutar kulturnog turizma nazvan Bookstore Tourism tj. knjižarski turizam, najavio je turneju po SAD-u kojom planira podići svijest o važnosti nezavisnih knjižara.

U 10 tjedana, koliko će turneja nazvana 'Why Indie Bookstores Matter?' trajati, Portzline planira obići 200-tinjak lokalnih knjižara u svih 50 američkih saveznih država. Vlasnike knjižara, zaposlene i kupce intervjuirat će pitanjem 'Zašto su nezavisne knjižare bitne?', a njihove će odgovore uploadati na sajt posvećen bookstore turizmu.

"Koji je bolji način upoznavanja duha nezavisnosti nego posjetiti sve nezavisne knjižare?", pita se Portzline, koji tvrdi da su nezavisne knjižare bitne ne samo zbog funkcioniranja tržišta, nego i zbog toga jer su to mjesta za okupljanje zajednice, kulturalni centri, promotori čitanja i kulture čitanja te branioci slobode govora.

Portzline nakon turneje namjerava napisati knjigu koja će se baviti problematikom nezavisnog knjižarstva u SAD-u.

Ova inicijativa samo je jedna u nizu inicijativa koje je taj knjižarski križar pokrenuo s ciljem spašavanja malih knjižara. Začetnik je ideje o izletima u nezavisne knjižare susjednih gradova koju su, začudo, prihvatili mnogi, uključivši i Southern California Booksellers Association (Udruženje knjižara južne Kalifornije) koje u svojoj ponudi ima posjete nezavisnih knjižara u Los Angelesu i San Diegu. Ideju su prihvatile i okolne države pa su tako na službene stranice Turističkog centra Iowe stavili popis svih indie knjižara u Iowi kako bi potaknuli taj novi vid turizma.

Iako se na prvi pogled čini blesavim potegnuti sve te silne kilometre samo zato da biste kupili neku knjigu u drugom gradu, uklopite li u taj izlet i gostovanje nekog književnika, javno čitanje ili potpisivanje knjiga, morate priznati da to postaje sasvim guba trip. Mig, mig - turističkim agencijama. Nezavisna knjižara, književni klub, Booksa, Martićeva 14d, Zagreb - otvorena za suradnju.

Za više informacija o ovom fenomenu: http://www.bookstoretourism.com/.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu