Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Imamo 3 nove riječi!

Large 246
Četvrtak
21.06.2007.

Ovaj su vikend u okviru natječaja časopisa Jezik, o kojem smo već pisali ovdje i ovdje, u Pakracu dodijeljene nagrade Dr. Ivan Šreter za tri nove riječi u hrvatskom jeziku.

Prvu je nagradu osvojila lektorica iz Splita Nada Arar-Premužić za riječ uspornik (ležeći policajac). Druga je nagrada pripala riječi smećnjak (kontejner za smeće), a treća riječi raskružje (kružni tok).

Na natječaj se javilo 110 natjecatelja s 482 prijedloga novih hrvatskih riječi. Budući da nove riječi i dalje stižu, do 22. prosinca otvoren je novi natječaj za koji će Zaklada dr. Ivan Šreter osigurati još vrijednih nagrada.

Jezik: časopis za kulturu hrvatskoga jezika izlazi pet puta godišnje u veljači, travnju, lipnju, listopadu i prosincu, a izdaje ga Hrvatsko filološko društvo. Glavna i odgovorna urednica časopisa je Sanda Ham, a druga su dva urednika Stjepan Babić i Mile Mamić. Uredničko vijeće časopisa čine i Zvonimir Junković i Radoslav Katičić.

Časopisu koji s prekidima izlazi od 1952. godine uređivali su mnogi ugledni jezikoslovci poput Ljudevita Jonkea, Božidara Finke, Milana Moguša, Radoslava Katičića, Ive Škarića, Antuna Šoljana itd.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu