Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ilhan u Zagrebu

Large istanbul Istanbul (Foto: Matthias Ripp / Flickr )
Srijeda
28.09.2016.
Turska književnica Çiler İlhan, dobitnica nagrade Europske unije za književnost 2011., boravila je u ponedjeljak u Zagrebu gdje je u sklopu književnog festivala Europea u Dvorištu predstavila svoju nagrađenu knjigu Izgon te u razgovoru s književnicama Ivanom Bodrožić i Koranom Serdarević razgovarala o temama otuđenosti, melankolije i izgonu kao trajnom mjestu prebivališta njezinih likova i društva u cjelini.
Izgon (2010.) je zbirka priča sastavljena od monologa raznovrsnih stvarnih i izmišljenih likova, od obespravljenih žena preko ratobornih i poraženih muškaraca do tužnih pasa lutalica. Knjiga je dosad prevedena na desetak jezika. Na hrvatskome ju je upravo objavila Naklada Ljevak u prijevodu Anđelka Vlašića.
Çiler İlhan (1972.) studirala je međunarodne odnose i političke znanosti na Sveučilištu Bogaziçi u Turskoj, a zatim hotelski menadžment u Školi za hotelijerstvo i turizam Glion u Švicarskoj. Godine 1993. primila je nagradu za mlade autore Yasar Nabi za kratku priču. Njezine su pripovijetke, eseji, recenzije knjiga i članci objavljivani u raznim časopisima i novinama. Napisala je još knjigu Komora trgovca snovima (2006.), koja se nastavlja na poetiku magičnoga realizma. Članica je turskoga PEN-a. Živi u Istanbulu.
Autorica je kazala kako je pisanje Izgona počelo jednim isječkom iz novina: "Nakon toga, počela sam skupljati i druge isječke, te su me vijesti počele pratiti u snovima. Nakon nekog sam vremena uvidjela da svi oni imaju jednu zajedničku točku, da me u prvome redu zaokupljaju teme prava žena, prava djece i ljudi općenito, pa čak i životinja."
Autorica je iznijela i svoja razmišljanja o prevladavajućim tendencijama u suvremenom turskom društvu, osobito o položaju žena, ali i o književnosti, čitateljskim navikama, stanju u medijima, te otkrila kako trenutno radi na dvije knjige, jednoj knjizi kratkih priča te jednome romanu.
Ilhan je prva od ukupno petero ovogodišnjih gostiju književnog događanja Europea u Dvorištu, redom dobitnika nagrade EU za književnost. Za manje od mjesec dana, 26.10., očekuje nas gostovanje islandskog književnika Ófeigura Sigurðssona koji će predstaviti svoju knjigu Pripovijest o Jonu (Naklada Ljevak, prijevod Sunčana Slamnig).

***

izvor: Hina

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu