Page arrow

Hrvatski kandidat za Andersena

Large gavran Miro Gavran (Foto: Zvonimir Kuhtić / Hina)
Utorak
12.01.2016.
Svake dvije godine dodjeljuje se Nagrada Hans Christian Andersen živućem piscu i ilustratoru za ukupan doprinos stvaralaštvu na području dječje knjige. Nagradu dodjeljuje međunarodna udruga IBBY (International Board on Books for Young People – Međunarodno vijeće za dječju knjigu) koja danas okuplja 79 zemalja članica. Slično kao u slučaju poznatih Oscara, svaka zemlja nominira jednog kandidata, a međunarodni žiri zatim objavljuje imena pet finalista nagrade, naposljetku i pobjednika.
Hrvatskog kandidata za Andersena odabire Nacionalni odbor za dječju knjigu, a ove je godine naš adut Miro Gavran. Njegova su djela prevedena na 38 jezika i dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, a velik dio njegova opusa zauzimaju knjige za djecu i mladež.
Od 1996. do danas hrvatski kandidati za Andersena bili su pisci Ivan Kušan, Luko Paljetak, Zvonimir Balog, Sunčana Škrinjarić, Višnja Stahuljak i Joža Horvat te ilustratori Ivica Antolčić, Ivan Vitez, Vjekoslav Vojo Radoičić, Cvijeta Job i Svjetlan Junaković. No, još čekamo našeg prvog laureata.
Znameniti dobitnici Andersenove nagrade su Astrid Lindgren i Tove Jansson, a recentni su pobjednici Englez David Almond (2010.), Argentinka Maria Teresa Andruetto (2012.) i Japanka Nahoko Uehashi (2014.) Hoće li se časnoj plejadi pridružiti i Hrvat Miro Gavran, saznat ćemo uskoro: u veljači 2016. bit će objavljena imena pet finalista nagrade, a dobitnik će biti poznat početkom travnja na Sajmu dječje knjige u Bologni.

izvor: Hina

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu