Page arrow

Hrvatski jezični portal za akademsku elitu

Large 204
Ponedjeljak
04.06.2007.

Hrvatski jezični portal, prva internetom distribuirana rječnička baza hrvatskoga jezika s gramatičkom razradom, predstavljen je danas u Sveučilišnom računskom centru (Srce), koji je nositelj projekta uz Izdavačko poduzeće Novi Liber.

Portal sadrži 116.516 osnovnih riječi, a uz njih i primjere, sintagmatske i frazeološke izraze. Donosi porijeklo riječi, osobnih i geografskih imena te gramatičke izvedene oblike.

Od travnja do listopada projekt je u eksperimentalnoj fazi na adresi http://hjp.srce.hr dostupan onima koji imaju elektronički identitet u sustavu hrvatske akademske zajednice, a nakon toga bit će spreman za komercijalnu upotrebu.

Voditelj projekta Pavle Goldstein rekao je da je cilj portala informatizacija raznih aspekata hrvatskoga jezika i unapređivanje opće jezične kulture, osobito upotrebnog standarda jezika.

Kao potencijalne korisnike Goldstein vidi učenike, širu populaciju hrvatskog govornog područja, sve profesije kod kojih je bitna upotreba pisanog jezika te lingviste i leksikografe.

Recenzent Damir Boras drži da je projekt koristan jer pokazuje da je hrvatski razvijeni jezik, ali i zato što će kao on-line priručnik mnogima služiti za potvrdu znanja iz hrvatskoga jezika.

Za lingvisticu Nives Opačić prednost je što portal pruža mogućnost ciljanog pretraživanja, a s obzirom da se temelji na postojećim rječničkim i leksikografskim izdanjima, istaknula je, podaci koje donosi provjereni su i već dopunjeni novim spoznajama.

Ravnatelj Srca Zoran Bekić smatra da će portal pozitivno doprinijeti hrvatskom virtualnom obrazovnom prostoru jer, ocijenio je, u posljednjih petnaest godina koliko postoji Internet u Hrvatskoj konstantan je problem manjka kvalitetnih sadržaja na njemu. (Hina)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu