Page arrow

Hiljadu Novosti

Large enxxhy8c7fzib10pofortpu2be2
Nedjelja
17.02.2019.

Nakon više od 19 godina kontinuiranog izlaženja u petak je izašao 1000. broj Samostalnog srpskog tjednika Novosti! Specijalno prošireno izdanje Novosti možete potražiti na kioscima od petka, 15. veljače 2019.

Prvi broj Novosti 7 dana u suizdavaštvu Srpskog narodnog vijeća (SNV) iz Zagreba i vukovarskog Zajedničkog veća opština (ZVO) izlazi 17. prosinca 1999. godine, tjedan dana nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana, u osvit trećesiječanjskih izbora. Glavni urednik Milan Trbojević najavio je da će Novosti, podnaslovljene kao Samostalne srpske novine, biti otvorene i da će promovirati toleranciju i vrijednosti zajedničkog života Srba s većinskim hrvatskim i s ostalim narodima u zemlji. Očekivanja od tada nove šesteročlane koalicije i premijera Ivice Račana bila su velika: reforma pravosuđa kao uvjet za obostrano procesuiranje ratnih zločina i pljačkaške privatizacije, obračun s Tuđmanovom etnonacionalističkom politikom 1990-ih i razbijanje ekonomske izolacije zemlje. Srpska zajednica tražila je i stvaranje uvjeta za povratak izbjeglica i povrat njihove imovine, uspostavu građanske ravnopravnosti Srba te očuvanje njihovog manjinskog identiteta. Navedene teme oblikovale su i većinu sadržaja Novosti u godinama koje su uslijedile. 

Izvor i fotografija: Portal Novosti.

Čestitamo!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu