Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Hasanbegović protiv medija

Large h20160122000791 Foto: Lana Slivar Dominić / Hina
Četvrtak
28.01.2016.
Ministar Zlatko Hasanbegović bez jasnog obrazloženja raspustio je Stručno povjerenstvo za neprofitne medije.

Konkretno, u odluci se ministar poziva na članak 10.a Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi, koji navodi: "Ministarstvo kulture i posvjete propisat će kriterije i rokove za utvrđivanje programa javnih potreba i osiguravanje sredstava iz članka 5. ovoga Zakona, način njihova raspoređivanja i dodjele, te način praćenja njihova korištenja" te da Ministarstvo za izvršenje svojih zadaća osniva stručne savjetodavne komisije. Međutim, nije jasno zašto je upravo ovo povjerenstvo ukinuto upravo sada.
Instanca Stručnog povjerenstva osnovana je 2013. da bi odlučivala o dodjeli potpora neprofitnim medijima i novinarskim projektima, te pratila rad istih medija. Nakon ove odluke nije jasno tko će pratiti rad aktualnih korisnika javnih potpora, niti što će biti s natječajem za neprofitne medije i financiranjem neprofitnih medija u budućnosti.

Članovi Stručnog povjerenstva, Hajrudin Hromadžić i Mima Simić, nisu zadovoljni odlukom. Hromadžić navodi: "Vrlo je znakovito da je prvi ministrov potez napad na treći medijski sektor, odnosno na medije. Ovo mogu tumačiti samo kao pokušaj sužavanja slobode medijskog prostora, kritičkog mišljenja, što puno govori o politici Vlade i Ministarstva prema medijima i viđenju medijskog prostora i kulture."
Mima Simić navela je da je vrlo znakovito da se ova smjena događa nakon otvorenog pisma Željke Markić ministru, a bez ikakve revizije rada povjerenstva.

***

info: N1

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu